Cu bicicleta la biserică. Începe a treia ediție a turului bisericilor fortificate Bike&Like

Cu toate că bisericile fortificate din Transilvania au un renume internațional, ele sunt prea puțin vizitate de români. Din cei 530.000 de vizitatori a lor, numărați în sezonul 2015, nici jumătate nu au fost din România. Biserica Evanghelică C.A. din România  a lansat în 2013 proiectul „Descoperă Sufletul Trasilvaniei”, pentru a se implica activ în dezvoltarea turismului cultural ca factor de păstrare a patrimoniului. Proiectul colaborează cu parohiile evanghelice, cu ONG- uri și operatori turistici pe acest segment. Se poate observa o creștere substanțială a numărului de vizitatori, de la  350.000 în 2015 la 530.000 în 2015.
Pe linia acțiunilor de promovare,  se încadrează și a III a ediție a turului ciclist al bisericilor fortificate, Bike&Like, care va avea loc în 25 și 26 iunie 2016 în Țara Bârsei.
Turul are o abordare inedită, combinând etapele sportive cu etape culturale. Dacă etapele sportive, organizate de Asociația Nostress, respectă standardele unei competiții cu trasee de bicicletă spectaculoase, start, finish, cip de cronometrare, clasament și podium, cele culturale, organizate de proiectul „Descoperă Sufletul Transilvaniei”, includ ghidaje prin bisericile fortificate, gastronomie și prezentarea elementelor culturale ale sașilor din Transilvania. Comunitățile locale evanghelice sunt gazde  ale evenimentelor culturale. Edițiile anterioare s-au desfășurat în zona Sibiu, respectiv zona Mediaș, contabilizând câte 300 de participanți pe competiție, acompaniați de familii și susținători.  Aceștia pot participa și ei la programele culturale.

Graficul cursei Bike&Like 2016:

Etapele sportive

  •   24 iunie, orele 18:00 Distribuirea kiturilor de participare și socializare în biserica fortificată Codlea;
  • 25 iunie, orele 9:30 (start) Codlea – Ghimbav – Cristian – Vulcan – Codlea (total 39 km). Ultima etapă (22 km offroad, prin pădurile și dealurile de lângă Codlea)va fi cronometrată;
  • 26 iunie, orele 9:30 (start) Codlea – Hălchiu – Codlea (total 34 km). Etapa Halchiu – Codlea este etapa de concurs, cu 21 km offroad.

Festivitatea de premiere va avea loc în Codlea

Se acordă premii generale și pe segmente de vârstă în total de 10.000 Lei.

Etapele culturale

  •  24 iunie Codlea: Prezentarea orașului
  • 25 iunie Ghimbav: Ghidaj prin biserica fortificată și „Tradiția școlară la sașii din Transilvania” (expoziție)
    Cristian: Ghidaj prin biserica fortificată și concert de orgă
    Vulcan: Ghidaj prin biserica fortificată și prezentare gastronomică de „Baumstriezel”
    Codlea: Serbare în zona pietonală a orașului, cu dansuri săsești precum și concert de jazz „Petra Acker and friends”
  • 26 iunie Hălchiu: „O comunitate se prezintă” (inclusiv cel mai mare altar poliptic medieval din România)
    Codlea: „Tehnica la sașii din Transilvania” – De la pionerul aviației codlean Albert Ziegler (zbor 1913) până la registrele orgii Prause (1783).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.