Moș Nicolae le-ar putea aduce salariaților Primăriei Brașov o reducere a salariilor

DSCF1588

Camera de Conturi Brașov a emis în prima parte a anului trecut o decizie conform căreia „s-a constatat că la stabilirea salariilor personalului Direcției de Servicii Sociale (DSS) Brașov pentru anul 2010 nu au fost respectate în totalitate prevederile legale, fiind inclus în mod eronat și sportul de dispozitiv acordat în baza sentințelor judecătorești, care a fost cuprins începând cu data de 1 ianuarie 2010 în salariul de bază”. Salariații au contestat în instanță decizia, dar au pierdut procesul.

În 8 noiembrie, 63 de funcționari ai Direcției de Servicii Sociale Brașov au primit de la Curtea de Apel Brașov o sentință prin care li se comunica faptul că în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 noiembrie 2013 au încasat în mod ilegal sporul de dispozitiv, care reprezintă 25% din salariul de bază. Judecătorii au decis că, începând cu data de 1 decembrie 2013,  acest supliment salarial trebuie tăiat, iar sumele încasate în cei trei ani trebuie restituite. Legislația prevede că recuperarea se poate face până la nivelul de cel mult 33% din noile salarii. Restituirea se poate face și în tranșe mai mici, dar în acest caz crește perioada de returnare și se aplică și dobânzi sau penalități. Practic, dacă prin deciziile de impunere se aplică nivelul maxim, de 33%, angajații DSS vor avea salarii la jumătatea celor din 30 noiembrie 2013. „Oamenii se vor duce acasă cu salarii nete de 400-500 de lei, în multe cazuri mai mici decât veniturile asistaților de către instituție”, a declarat directorul DSS Brașov, Mariana Topoliceanu.

Cine va urma?

Miercuri, la Curtea de Apel Brașov sunt termenele pentru procesele referitoare la sporurile de dispozitiv ale salariaților Primăriei Brașov și ai Direcției Fiscale Brașov. În condiţiile în care decizia Curţii de Apel Braşov va fi aceeaşi ca şi în cazul angajaţilor DSS, 240 de funcționari ai Primăriei Brașov și 130 ai Direcției Fiscale Brașov vor avea salariile diminuate cu 25% și li s-ar putea imputa şi sumele încasate în cei trei ani, astfel că, lunar, li s-ar putea reţine o treime din salariu.

Soluții?

Nemulțumiți de situație, salariații DSS au mers la viceprimarul Brașovului, Răzvan Popa, pentru a vedea ce se poate face, dar au fost în audiență și la Prefect. Răzvan Popa, a afirmat că, deocamdată, tot ce se poate face este ca lunar, salariaților să li se rețină sume cât mai mici, pentru recuperarea sporului de dispozitiv încasat în cei trei ani. „În ultimă instanță există posibilitatea ca salariații de la DSS să fie reîncadrați ca personal contracutual cu un salariu care să compenseze cei 25%. Le-am propus această soluție, dar nu au fost de acord, nefiind dispuși să renunțe la statutul de funcționari publici”, a declarat Popa.

De asemenea, salariații DSS au solicitat deputaților brașoveni să completeze proiectul Legii amnistiei fiscale, care este acum la Camera Deputaților, for decizional pentru acest act normativ. În forma actuală, legea prevede că ar fi exoneraţi de la plata sumelor aferente unor sporuri cei care le-au obţinut prin contracte sau acorduri colective de muncă, prin hotărâri de consiliu local sau judeţean sau contracte de muncă şi convenţii civile. Au fost excluşi cei care au obţinut sporul de dispozitiv în urma unor sentinţe judecătoreşti propunerea salariaților DSS fiind ca în textul legii să fie inclusă și această categorie, dar, cel mai devreme, legea ar putea fi aprobată după vacanța de iarnă a parlamentarilor.

Pe de altă parte, salariații Primăriei așteaptă decizia judecătorilor, iar mulți spun că dacă li se vor diminua salariile își vor căuta alte slujbe, pentru că le va fi imposibil să se descurce cu 400 sau 500 de lei pe lună.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.