Castelul Bran rămâne doar „Dracula SRL”. E rețeta de succes pentru milionul de vizitatori

La începutul anului, Ministerul Culturii a decis desființarea Muzeului Național Bran, din care fac parte secțiile Vama și Muzeul Satului Brănean, motivul fiind că în luna august expiră contractul de a clădirii Vămii, aflată din anul 2009 în proprietatea Casei Regale. De altfel, dintr-o postare pe pagina de Fcebook a ministrului Culturii, deducem și de ce s-a de luat decizia închiderii muzeului de la Bran: „ Opinia publică trebuie să afle că anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul Național Bran a avut 11.000”. Pe scurt, unitatea nu este profitabilă.
În clădirea Vămii sunt expuse colecțiile recuperate din Castelul Bran, după ce și acesta a fost retrocedat Casei Regale a României. Practic, în Vamă sunt multe obiecte catalogate drept „tezaur național”.
După ce ministerul a anunțat decizia au apărut discuțiile referitoare la obiectele de patrimoniu și la soarta Muzeului Satului Brănean. Inițial, Ministerul Culturii a anunțat că pentru obiectele transferate de la Caselul Bran au fost discuții cu unitățile muzeale care poartă pecetea regalității, adică Peleș și Cotroceni. De asemenea, în primă fază se vehicula ideeea transferării pieselor de la Muzeul Satului Brănean la altfe muzee din țară.

Oferta ministrului 
Ulterior, administrația județeană cerut ca Muzeului Satului Brănean să fie trecut în administarea Muzeului de Etnografie Brașov, iar piesele aflate la Vamă să fie preluate de Muzeul Județean de Istorie. Pentru a se pune lucrurile la punct, reprezentanții Consiliului Județean, precum și cei ai celor două muzee, ai Castelului Bran, ai primăriei comunei și ai muzeului de la Făgăraș au mers la București, pentru a discuta cu ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu. Atunci s-a căzut de acord ca, în situția în care dorește, Castelul Bran poate prelua piesele de patrimoniu din Fondul Reședinței regale de la Bran aflate acum la „Vamă”, condiția fiind ca administrația castelului să ia toate măsurile pentru conservarea obiectelor, adică să asigure un microclimat corespunzător și să angajeze specialiști. Practic, Castelul Bran avea ocazia de a deveni astfel un muzeu național.
Castelul Groazei, nunți și vin Dracula
Totuși, ministrul Culturii a anunțat pe tot pe Facebook, că „aceștia (administratorii Casteului Bran – n.red) nu au acceptat oferta în condițiile muzeale impuse de valoarea patrimonială a colecției regale”. Refuzul administrației Castelului Bran poate fi interpretat ca un mesaj că nu vor să renunțe la „rețeta de succes”, care a adus milionul de vizitatori, adică la identificarea monumentului istoric cu mitul lui Dracula, la vânzarea vinului Dracula, la tururile prin „Castelul Groazei” sau la nunțile și party-urile din Castel. Practic, rămâne la statutul de „Dracula SRL”, cum l-a definit un localnic. De altfel, după ce Castelul a ajuns în proprietatea Casei Regale, la acest monument nu s-au mai efectuat lucrări de renovare, astfel că zidurile au început să se degradeze.
Pentru Castelul Bran, așa cum e, Dominic de Habsburg cere 60 de milioane de euro. „Nici Abramovici nu ar da banii ăștia”, spun brănenii.
Patrimoniul va fi preluat de Muzeul Județean de Istorie

????????????????????????????????????
Cândva, era unele dintre „piesele de rezistență” din Castel. Acum, nu e de „nasul lui Dracula”

În aceste condiții, patrimoniul secției Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Național Bran va trece în administrarea Consiliului Județean Brașov, prin Muzeul Județean de Istorie. Colecția va fi valorificată în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și cu Primăria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o dată ulterioară de Primăria Comunei Bran, dacă aceasta reușește să achiziționeze o clădire în care să înființeze un nou muzeu. Muzeul Județean de Istorie Brașov va preda această colecție în administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran. Secția etnografică în aer liber a Muzeului Național Bran va trece în administrarea CJ Brașov, ca secție a Muzeului Etnografic Brașov, ce va rămâne in situ și va fi regândită ca un eco-muzeu, în strânsă colaborare cu comunitatea locală reprezentată de Primăria Bran.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.