27% dintre copiii din Brașov sunt vulnerabili în fața rujeolei. De ce le refuză părinții vaccinarea?

Gradul de vaccinare a copiilor din județul Brașov  contra rujeolei nu depășește 73% – 74%, a anunțat luni directorul Direcției de Sănătate Publică, Claudia Bularca. Pentru a avea o acoperire mai bună, din punct de vedere al vaccinării, Prefectura Brașov, DSP și Asociația Medicilor de Familie din Brașov vor porni o campanie agresivă de informare a părinților, cu privire la riscurile la care își supun copiii, dacă refuză să îi vaccineze.

„Rujeola este o boală infecto-contagioasă cu răspândire foarte mare. Pontenţialul de evoluţie spre gravitate la 1 din 10 cazuri este foarte mare. Una dintre complicaţiile ce pot apărea este encefalita sclerozantă, care poate transforma copilul într-o persoană infirmă pe viaţă. De aceea trebuie să prevenim să nu se ajungă la astfel de boli”, a precizat președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov, dr. Andreea Neculau.

 

Și totuși, de ce refuză părinții vaccinarea anti-rujeolică a copiilor?
Pe lângă persoanele din grupurile defavorizate, care în general nu apelează la servicii medicale de prevenție, medicii atrag un semnal de alarmă asupra acelor familii cu studii superioare și venituri bune care refuză vaccinarea, „din conştiinţă, în context religios, filozofic sau pentru că s-au aliniat unui curent.”

„Există o tendință în orașe, ca oamenii cu studii superioare să refuze mai mult, însă spunând asta nu mă bazez pe o cercetare științifică cu cifre, ci este, mai degrabă, o impresie personală din cabinetul meu, sau al altor colegi. De exemplu, numai la cabinetul meu am 16 părinți care au refuzat vaccinul anti-rujeolă pentru copiii lor. Dacă înmulțiți cu 300, cîți medici de familie sînt în Brașov, veți avea o cifră aproximativă a situației din oraș”, a declarat dr. Andreea Neculau, președintele Asociației Medicilor de Familie din Brașov.

 


Dr. Andreea Neculau, președintele Asociației Medicilor de  Familie din Brașov, explică refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii. 

Cei care refuză conștient vaccinarea copiilor și dau chiar și în scris medicului de familie refuzul lor, motivează decizia, de cele mai multe ore, prin riscurile pe care le-ar presupune vaccinul în sine. Medicii spun, în schimb, că în afara efectelor adverse prevăzute în prospectul vaccinului, nu există riscuri, iar informațiile care circulă pe internet și care, de fapt, îi sperie pe părinți, sunt fie trunchiate, fie nedemonstrate științific.

Legal, părinții nu pot fi obligați să își vaccineze copiii.
De la începutul anului și pînă în prezent, în județul Brașov au fost confirmate 409 cazuri de rujeolă, iar 24 au fost infirmate. Cele mai multe, adică 286, au fost înregistrate în mediul rural, iar restul de 123, în mediul urban.
Zona cu cea mai mare incidentă a rujeolei este Tărlungeni – Zizin – Purcăreni.  La nivel național există 8246 de cazuri de rujeolă confirmate și 32 de decese, niciunul însă în Brașov.

Pentru imunizarea împotriva rujeolei există suficiente doze de vaccin, au anunțat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. În ultimele două luni, DSP Brașov a primit 15.750 de doze de vaccin anti ROR (rujeolă, oreion, rubeolă). 5182 dintre ele au fost deja distribuite în teritoriu, iar în stocul Direcției mai sunt încă 10568 de doze.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.