Statia de epurare de la Feldioara, care strică peisajul cetății, va fi ascunsă de ochii turiștilor

Nou reconstruita Cetate de la Feldioara va fi inaugurată duminică, în cadrul celei de-a VII-a ediții a   festivalului “Cavalerii Teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”, ce se va desfășura în perioada 1-3 septembrie.
 

Evenimentul este unul care, alături de celelalte obiective istorice din județ, va contribui la creșterea turismului în județul Brașov, susține primarul Feldioarei, Sorin Taus.
 
Totuși, pentru a putea „vinde” acest produs turistic, autoritățile locale din comună vor trebui să îl „ambaleze” cât mai frumos, având în vedere că restaurarea nu s-a realizat chiar „ca la carte” (vezi detalii AICI și AICI), iar în peisajul oferit „turiștior” este inclusă și stația de epurare a apelor uzate.
 
Dacă despre noua față a cetății primarul a avut numai cuvinte de laudă, despre stația de epurare el a recunoscut că este „veriga slabă” pe care va trebui să o mascheze. Stația respectivă este marele minus al zonei. Amplasarea ei la baza cetății a fost cea mai mare greșeală. Putea fi realizată la câțiva kilometri mai jos, unde este o pășune a comunei Feldioara. Platoul de la baza cetății ar fi trebuit să rămână liber, iar acolo să se organizeze evenimente, așa cum se întâmplă în localitatea poloneză Marborg (unde este o cetate construită de cavalerii teutoni, după ce aceștia au fost alungați din Transilvania, în 1225 – n.r.)”, a declarat primarul.
 
Cum stația respectivă nu mai are cum să fie mutată, Taus a spus că va încerca să o „mascheze”: „Am discutat chiar și cu o firmă de specialitate. O soluție ar fi ca pe versantul dinspre stația de epurare să fie plantată o specie de pin, dar arborii să fie suficient de mari astfel încât să mai atenueze din impactul vizual produs de stația de epurare”.
 
Stația de epurare de la Feldioara a fost construită de Compania Apa, printr-un proiect european, valoarea contractului fiind de 53,76 milioane de euro.Lucrările au fost începute în anul 2010 și finalizate în anul 2014. În perioada în care se făceau lucrările, reprezentanții Consiliului Județean (care deține 42% din capitalul Companiei Apa), au afirmat că acesta a fost singurul amplasament pe care se putea construi stația.
 
De altfel, înainte de a începe restaurarea cetății (proiectul a fost început în anul 2013 și finalizat în luna august a acestui an), fostul președinte al Consiliului Județean, Aristotel Căncescu a fost întrebat cum va fi rezolvată problema „peisajului” oferit turiștilor care vin să vadă cetatea, răspunsul lui fiind că se vor planta arbori. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.