Proprietarii clădirii Muzeului Civilizației Urbane ar putea fi obligați să plătească o parte a investiției în restaurare. Procesul va fi judecat de ÎCCJ

Consiliul Județean Brașov va încerca să obțină de la actualii proprietari ai imobilului din Piața Sfatului suma de 444.593 euro, reprezentând suma investită în perioada 2001-2009 reabilitarea.

Procesul a fost deschis încă din anul 2011, iar acum a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), după ce speța a fost judecată de Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov. Pentru a-i susținută cauza în fața ÎCCJ, administrația județeană a  achiziționat deja serviciile juridice, hotărârea de Consiliu Județean în acest sens fiind aprobată în ultima ședință de plen. 

Tribunalul Brașov a respins cererea, Curtea de Apel Brașov a decis ca proprietarii să plătească 265.852 euro

Conform actului normativ al forului deliberativ județean, Tribunalul Brașov a respins cererea, motiv pentru care Consiliul Județean a făcut recurs. Curtea de Apel a admis cererea Consiliului Județean, proprietarii fiind obligaţi să plătească suma de 256.852 euro, suma reprezentând contravaloarea investițiilor.
 Împotriva acestei decizii, s-a formulat recurs de către proprietari, dar și de către Consiliul Județean Brașov, iar cauza va fi judecată de magistrații ÎCCJ.
Proprietarii nu vor să achite suma stabilită de Curtea de Apel, iar Consiliul Județean apreciază că aceasta este mult prea mică. Valoarea investițiilor se calculează prin raportare la data care a fost depusă cererea de notificarea, iar Curtea de Apel a luat în considerare data de 10 octombrie 2005. Consiliul Județean susține că la această instituție, notificare prin care proprietarii solicită retrocedarea imobilului a fost înregistrată în data de 18 octombrie 2006. Cum între cele două date s-au mai efectuat lucrări la imobil, administrația județeană consideră că ar trebui să primească suma de 444.593 euro, reprezentând valoarea investițiilor realizate în perioada  11 decembrie 2001 – 18 octombrie 2006. 
În cazul în care Consiliul Județean va câștiga procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, valoarea investiției în reabilitarea clădirii Muzeului Civilizației Urbane va fi luată în calcul în negocierea unei eventuale cumpărări a clădirii de la proprietari. 

O investiție așa cum se făcea odinioară

În 2009 conducerea Consiliului Județean Brașov inaugura Muzeul Civilizației Urbane (secție a Muzeului de Etnografie), în jumătate unui imobil din Piața Sfatului, atestat arheologic încă din secolele XIII-XIV, inclus în Lista monumentelor istorice de importanță națională. Numai că această clădire a avut și alți proprietari în afara statului sau a administrației județene, iar urmașii acestora și-au cerut casa înapoi, iar în anul 2009 era semnată dispoziția Președintelui Consiliului Județean prin care imobilul era restituit în natură.  

Restaurarea imobilului din Piața Sfatului a început, încă din 1991, când proprietar era Statul român,  și au fost încheiate în 2009. Banii necesari efectuării lucrărilor au fost alocați de Ministerul Culturii, de Consiliul Județean și dintr-o finanțare obținută prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În perioada 1997-2004, lucrările au stagnat. La începutul anilor 2000, a fost realizat un nou proiect ce presupunea consolidarea clădirii, refacerea elementelor de arhitectură și a picturilor, apoi a fost organizată și licitația pentru efectuarea lucrărilor. Înainte de redeschiderea șantierului, în clădire erau două familii care stăteau în chirie, iar pentru relocarea lor s-au mai cheltuit aproape 1,2 miliarde de lei vechi. În timpul lucrărilor din perioada 2004-2009, în interior, au fost descoperite picturi murale cu o valoare istorică deosebită. 

Lucrările au fost finalizate de Ramb Sistem, firmă care a obținut și alte contracte de la Consiliul Județean Brașov în mandatul lui Aristotel Căncescu.  

Între timp, au apărut și urmașii proprietarilor, Alexandru Vătășan, Alexandra Ionela Mihăescu și Orghidan Georgeta. Au depus o notificare la Prefectura Brașov în 2001, dar care a ajuns la Consiliul Județean abia în 2006, când lucrările erau în plină desfășurare. În 2009,  președintele Consiliului Județean a emis decizia de restituire în natură, document atacat în instanță de conducerea Muzeului de Etnografie, însă procesul a fost pierdut. 

Cât costă clădirea? 

Potrivit unor rapoarte de evaluare transmise de proprietar, în anul 2007, imobilul a fost evaluat la 1,84 milioane de euro, în 2009, valoarea acestuia a crescut la 2,5 milioane de euro, iar un an mai târziu,  potrivit unei expertize comandate de Consiliul  Județean Brașov, valoarea imobilului în care funcționează Muzeul Civilizației Urbane a fost stabilită la 1,25 milioane de euro. Nici una dintre evaluări nu a luat în considerare lucrările de restaurare.

În momentul instaurării regimului comunist, proprietari erau Savu Gh. Maria (jumătate din imobil), și Savu I. Maria (cealaltă jumătate), văduvă după Savu Ilie, fără descendenți direcți, care au solicitat retrocedarea în natură a imobilului, printr-o notificare depusă în anul 2001 la Prefectura Județului Brașov. Documentul s-a plimbat pe la mai multe instituții până în anul 2006, când a ajuns la Consiliul Județean Brașov. Proprietarii susțin că la momentul respectiv au atenționat Consiliul Județean, prin notificarea înregistrată sub nr. 5849 din 31.07.2006, să sisteze imediat renovarea, respectiv să ne restituie imobilul în natură. În 25 ianuarie 2007 proprietarii au înaintat administrației județene o ofertă de înstrăinare a imobilului, după restituirea în natură, cu prețul de 850.000 de euro. Oferta a fost analizată de o comisie de evaluare, negociată în ședințe la care a participat și directoarea Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga. În final s-a căzut de acord asupra prețului de 797.000 de euro. La data de 15 aprilie 2008, văzând că lucrările de renovare continuă și restituirea nu are loc, proprietarii susțin că au notificat  din nou Consiliul Județean să sisteze lucrările. 

Prin Dispoziția nr. 12/14.01.2009, Consiliul Județean Brașov a retrocedat în natură imobilul din Piața Sfatului nr. 15. noii proprietari au deschis rolul fiscal, iar dreptul de proprietate s-a intabulat la data de 17.02.2009.

În 2009 și  2010, proprietarii au derulat procedura de oferire spre vânzare a imobilului către Ministerul Culturii, Consiliul Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov. Ministerul Culturii și-a transferat dreptul de preemțiune către autoritățile locale. Prin Hotărârea nr. 238/23.07.2010, Consiliul Județean Brașov a aprobat exercitarea dreptului de preemțiune în vederea cumpărării imobilului. Prin HCJ nr. 313/02.11.2010, legislativul județean  a aprobat cumpărarea imobilului cu prețul de 1.253.640 de euro, iar prin hotărârea nr. 418/21.12.2010 au fost aprobate clauzele contractului de vânzare-cumpărare, potrivit cărora Muzeul de Etnografie renunța la procese, iar Consiliul Județean, după achiziționare, urma să acorde dreptul de administrare operativă Muzeului de Etnografie. Contractul ar fi trebuit să fie semnat în data de 15 martie 2011, însă directoarea Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga, a refuzat să accepte clauzele, astfel că tranzacția ca căzut. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.