Oficial, în cartierul săcelean Gârcini sunt puțin peste 300 de romi. Cel puțin asta a rezultat la recensământul din anul 2011. Neoficial, despre Gârcini se spune că ar fi cea mai mare comunitate de romi din țara noastră sau chiar din sud-estul Europei. Estimările variază de la 7.000 la 11.000 – 12.000 de persoane, susțin oficialii locali. Dacă numărul de locuitori ai Gârciniului este o enigmă, faptul că acest cartier este „o altă lume” este o certitudine, fiind o zonă „cu regim special”.
În afara sectorului de drum național, în cartier sunt drumuri de pământ sau, în cel mai bun caz pietruite. Alimentarea cu apă se face de la câteva cișmele din cartier. Multe case sunt construite pe terenuri ce nu aparțin locatarilor, iar mulți oameni „nu există” din moment ce nu au acte de identitate. Salariații sunt o excepție aici, „regula cartierului” fiind ajutorul social. Tot o raritate sunt și gârcinenii care au un medic de familie: unii nu se pot înscrie, pentru că nu au medici de familie, alții pentru că nu vor.
De-a lungul anilor au fost mai multe tentative de dezvoltare a zonei, s-au făcut studii, cercetări, s-au căutat cauze și soluții, dar situația nu s-a schimbat prea mult. Gârciniul a rămas o zonă de risc în care este recomandat să nu calci fără a avea lângă tine un echipaj de poliție sau câțiva jandarmi.
Ba mai mult, în plan local, între Gârcini și restul municipiului există o falie. Gârcinenii par a fi acceptat rolul de marginalizați, iar ceilalți săceleni nu privesc cu ochi buni.
Acum, autoritățile locale speră să schimbe acest „decor”. S-a constituit Asociația Grupul de Acțiune Locală Gârcini, care va pregăti o strategie de dezvoltare locală, iar primul pas va fi un recensământ. Pentru realizarea acestui document, asociația a obținut o finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2016 – 2020, în valoare de 227.107 lei. Pentru a nu mai fi „doar o strategie”, managerul de proiect a afirmat că aceasta va fi elaborată împreună cu membrii comunității.
Cel mai probabil, recensământul va începe săptămâna viitoare, dacă se va reuși semnarea contractului cu operatorii de teren. „Vor fi aproximativ 10 operatori de teren care, împreună cu liderii din această comunitate, vor merge din casă în casă pentru a colecta datele. Obiectivul este stabilirea numărului de persoane care trăiesc în acest cartier. De asemenea, vor fi numărate gospodăriile, precum și starea acestora. Recensământul ar urma să se încheie în prima săptămână a lunii octombrie”, a declarat managerul de proiect, Sorin Ganea. Pentru realizarea recensământului va fi nevoie de aproximativ 97.000 de lei.
Pe lângă recensământ, pentru realizarea strategiei se vor organiza cinci întâlniri publice, în care se vor identifica nevoile acestei comunități, se va delimita clar zona cu probleme și, cu ajutorul localnicilor, se va stabili o listă de priorități.
„Strategia trebuie terminată până în 13 noiembrie, apoi va fi depusă în vederea obținerii unei finanțări europene în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, pentru implementarea măsurilor”, a mai spus Ganea.
„Dacă vom obține cei 7 milioane de euro, vom crește standardul de viață din Gârcini. Cred că vom putea reduce discrepanțele dintre acest cartier și restul orașului”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Un dispensar, străzi modernizate și utilități
Primarul municipiului Săcele a spus că în acest cartier este nevoie de investiții în modernizarea rețelei de drumuri, în extinderea rețelelor de utilități, dar și de construirea unor locuințe sociale. De asemenea, edilul a afirmat că „acest cartier are nevoie de un dispensar. În Gârcini nu sunt medici de familie”. Pe lista de priorități este și o școală cu o capacitate de 2.000 de locuri.
Foto: Proactivi pentru Gârcini
1 Trackback / Pingback