La Primăria Brașov, ca și în alte localități, au început să apară sesizările prin care oamenii reclamau prezența ambroziei pe mai multe terenuri private din oraș. Ambrrozia este un plantă despre care cercetătorii spun că poate fi foarte periculoasă, întrucât polenul ei poate provoca alergii severe.
Chiar și așa, moment, edilii nu pot face decât să „ia act” de problemă, pentru că nu au la dispoziție un cadru legal în baza căruia să le ceară proprietarilor să scape de această buruiană. Există o Lege a ambroziei (Legea nr. 69/2018), promulgată de președintele României încă din luna martie a acestui an, dar ca orice act normativ, aceasta are nevoie de norme de aplicare. Iar ca de obicei, în România, normele se lasă așteptate. Din luna iunie a acestui an, normele de aplicare au fost lansate în dezbatere publică pe site-urile ministerelor Mediului și Agriculturii, dar încă nu au fost aprobate printr-un act normativ emis de Guvernul României.
În Brașov, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, cetățenii au reclamat prezența ambroziei pe terenuri private din în Stupini, Bartolomeu, dar și în zona Tractorul-Coresi. În Legea ambroziei se precizează că proprietarii terenurilor sunt obligați să ia măsuri de eradicare a plantei, pe cheltuiala lor. În același act normativ se arată că autorităţile locale trebuie să îi notifice pe proprietarii de terenuri, iar atunci când aceştia nu iau măsurile de eradicare, să îi şi amendeze cu sume cuprinse între 750 lei şi 5.000 lei în cazul persoanelor fizice şi 5.000 lei şi 20.000 lei în cazul persoanelor juridice. Constatarea existenţei ambroziei se face de către o Comisie mixtă, stabilită prin ordin de prefect, din care fac parte reprezentanţi din Direcţia Agricolă, Garda de mediu şi alte instituţii de profil. Însă, din nou, în lipsa normelor de aplicare, nimeni nu a format la Braşov o astfel de comisie.
„La nivelul municipiului Braşov, Serviciul Spaţii Verzi a intervenit pentru eliminarea acestei plante, pe marginea drumurilor sau pe domeniul public. Însă, pe domeniul privat, deşi am primit sesizări, nu putem interveni. În baza legii, Comisia mixtă de la nivel judeţean ar trebui să intervină, să facă notificări, iar acolo unde este cazul, să aplice sancţiuni. Însă, până nu intră în vigoare normele de aplicare a Legii nr. 69 din 2018 este imposibilă orice intervenţie de acest fel. Încă din luna iulie am transmis Instituției Prefectului spre ştiinţă, că există această legea, însă nu avem normele de aplicare”, a explicat Sorin Toarcea.
Fii primul care comentează