Va reuși în 2018? Cu voia proprietarilor, Primăria Brașov vrea să reabiliteze fațadele clădirilor istorice

Specialiștii Primăriei Brașov, inclusiv arhitectul-şef al municipiului, Marilena Manolache au „tatonat” terenul la Oradea, pentru a vedea cum s-a rezolvat în această localitate problema reabilitării fațadelor clădirilor istorice.

Primarul Brașovului, George Scripcaru, a anunțat că municipalitatea brașoveană ia în calcul să preia modelul modelul de la Oradea unde fațadele dinspre stradă a 40 de imobile au fost reabilitate în ultima perioadă, printr-un program gestionat de o fundație a autorităților locale. 

Ce s-a făcut la Oradea 

În ceea ce privește fațadele de la stradă ale clădirilor istorice, viceprimarul Brașovului, Laszlo Barabas a declarat că edilii din Oradea au acționat pe trei „fronturi”: 

  1. Facilităţi fiscale la plata impozitelor pentru cei care au investit în reabilitarea faţadelor de la stradă. Măsura a fost luată și de edilii brașoveni, dar fără succes. 
  2. Supraimpozitarea cu maxim 500%, a imobilelor lăsate în paragină de proprietari. Acestora li s-a dat un termen de grație de mai multe luni, în care să înceapă reparaţiile. Teoretic, supraimpozitarea este posibilă și la Brașov, în baza unei hotătâri a Consiliului Local. Practic, actul normativ nu se poate aplica, pentru că la Brașov nu a fost aprobat un regulament în acest sens.
  3. Implementarea unui program de reabilitare a fațadelor, derulat printr-o fundaţie a Primăriei Oradea. De la bugetul local se asigură 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadei, iar 80% reprezintă contribuţia proprietarilor. În cazul în care proprietarii nu au banii necesari, valoarea lucrărilor este acoperită de la bugetul local, urmând ca beneficiarii să returneze banii în rate, fără a li se percepe dobândă. „La Oradea,  cea mai complicată etapă este obţinerea acordului proprietarilor pentru realizarea lucrărilor”, a declarat Barabas.

Potrivit viceprimarului, în cursul acestei luni directorul fundaţiei de la Oradea va veni în luna ianuarie la Braşov:  „Până atunci, vom pregăti un o procedură pentru implementarea unui astfel de program. Vrem ca în anul 2018 să avansăm foarte mult, astfel să demarăm lucrările”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.