Site icon

Concluzia Băncii Mondiale: municipiul Brașov poate susține anual investiții de 351 milioane euro. De la bugetul local s-ar putea plăti proiecte de zeci de milioane de euro. Iată prioritățile!

Banca Mondială a prezentat miercuri, în Consiliul Local Brașov o listă de proiecte prioritare pentru oraș, multe dintre ele urmând a fi implementate până în anul 2023. Au fost analizate peste 1.000 de posibile investiții, iar în urma selecției lor au fost stabilite aproximativ 170. Pentru alegerea proiectelor prioritare a fost realizată, printre altele, o cercetare sociologică în rândul cetățenilor din zona metropolitană, iar specialiștii din Primăria Brașov au completat mai multe chestionare. De asemenea, a fost analizată execuția bugetară a municipiului Brașov, concluzia specialiștilor Băncii Mondiale  fiind că Brașovul are capacitatea de a susține investiții anuale de peste 351 milioane euro.  

„Avem o sumă de 385 de milioane de euro – adică 351 milioane euro,  la care se adaugă de obicei 10%, precum și o listă de proiecte. Cred că este fezabil să ne gândim  că acestea pot fi implementate  pot fi implementate până în anul  în 2023. Păstrând dialogul permanent cu municipalitatea ș echipa executivă, putem a începe le pregătim pe fiecare în parte”, a declarat reprezentantul Băncii Mondiale, Marius Cristea.   

Cele aproximativ 170 de proiecte ar urma să fie implementate în perioada 2019 – 2023 și au fost grupate pe mai multe categorii, de la transport și sănătate, la infrastructură educațională sau de agrement. Unele dintre au fost anunțate  de mai mult timp, însă au rămas la stadiul de intenții.  Conform listei realizate de Banca Mondială, pentru unele dintre proiecte ar urma să se depună cereri de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar pentru altele se vor identifica alte surse de finanțare (bugetul local, PPP, bugetul de stat sau împrumuturi bancare).

Tunelul de După Ziduri și parcarea de sub Parcul Central, finanțate de la bugetul local? 

Potrivit listei Băncii Mondiale, pe lista proiectelor prioritare se regăsește tunelul rutier de După Ziduri și parcarea de la Biblioteca Județeană, proiect anunțat de municipalitate în urmă cu mai mulți ani, dar lăsat în stand-by, pentru că nu a fost identificată o sursă de finanțare. Acum, cele 20 de milioane de euro, ar urma să fie asigurată de la bugetul local. Tot de la bugetul local este prevăzut în lista Băncii Mondiale și finanțarea lucrărilor la parcarea subterană de la Parcul Central „Nicolae Titulescu” și sistematizarea zonei centrale (8 milioane euro), proiect pentru care municipalitatea a anunțat că are în plan accesarea de fonduri europene.

15 milioane euro de la bugetul local, pentru noul spital al Brașovului 

Le lista Băncii Mondiale se regăsește și construcția unui Spital Regional de Urgențe, ca surse de finanțare fiind menționate PPP, împrumut BERD, Bugetul de stat, bugetul local. Pentru acest proiect este menționată suma de 15 milioane euro, pentru documentații plus execuție parțială lucrări de la bugetul local până în anul 2023.  

Câteva proiecte propuse pentru obținerea finanțării europene:

Proiecte propuse spre finanțare de la bugetul local:

Exit mobile version