FOTO. Laborator de 100.000 de dolari la Facultatea de Inginerie Electronică a Universității „Transilvania“, printr-un parteneriat cu o fimă privată

Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor a Universității Transilvania are unul dintre cele mai moderne laboratoare de electronică din România, a cărui dotare a costat aproape 100.000 de dolari. Laboratorul, situat în sala NIII5, din corpul N de pe strada Politehnicii, a fost amenajat printr-o colaborare cu Benchmark Electronics, o firmă care funcționează la Brașov din 2004, în acest domeniul electronicelor.

În laborator se vor realiza activitățile de practică și laborator, în special pe discipline de Electronică, pornind de la măsurători electronice sau circuite, a precizat decanul Facultății de Inginerie Electronică și Știința Calculatoarelor, conf. dr. ing. Carmen Gerigan. Standurile sunt echipate după modelul unuia din fabrică, cu o masă de lucru de testare și depanare din producție.

„Avem, de la sursa de tensiune, la multimetru digital, generatoare de semnal, frencvențmetru sau punte RLC, deci tot ce are nevoie un student pentru activitatea curriculară de aplicații în laborator. Extracurricular, ne-am propus ca aici să desfășurăm și activități coordonate parțial de specialiști din industrie, mai precis, de către inginerii de la Departamentul de testare și depanare al partenerilor noștri de la Benchmark. Avem deja o grămadă de subansamble,  de module pe care noi le numim «jucării», cu care îi vom provoca pe studenți, să realizeze proiecte din cele mai inedite. Sperăm să le demonstrăm că au făcut o alegere bună spre această facultate“, a declarat decanul Facultății de Inginerie Electronică și Știința Calculatoarelor, Carmen Gerican.

Laboratorul Facultății a fost amenajat într-o sală care și până acum avea aceeași destinație, însă dotarea ei era mult mai modestă.

„Inițial aici a fost o sală mare, pentru laboratoarele de electronică. Apoi, din nevoia de spațiu am împărțit-o în două – o parte a devenit laborator cu rețea de calculatoare pentru ore de programare, interfețe și periferice, iar cealaltă parte a rămas în continuare un laborator de electronică, dar cu o dotare mai modestă, pentru orele didactice de electronică, destinat viitorilor ingineri care nu sunt specialiști în acest domeniu. Iată însă că și această parte a fost acum amenajată și dotată cu cele mai noi echipamente în domeniu“ – conf. Dr. Carmen Gerigan – decanul Facultății Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Echipamentele performante care reproduc punctele de lucru asemănătoare cu cele din producție au fost oferite gratuite de partenerul privat al Universității „Transilvania“, care spune că astfel vrea să se implice în viața comunității și să rezolve câteva dintre necesitățile identificate.  Standurile echipate de partenerul privat respectă modelul unuia din fabrică, cu o masă de lucru de testare și depanare din producție.   Mai exact, punctele de lucru sunt prevăzute, fiecare, cu un set complet de aparate specifice: sursă de alimentare, multimetru digital, generator de funcţii, osciloscop, sintetizator, punte RLC, frecvenţmetru, staţie de lipit şi calculator. Pe lângă echiparea tehnică, laboratorul beneficiază de dotări moderne specifice procesului didactic (ecrane, videoproiectoare), de o amenajare modernă care reproduce bancurile de lucru din zona de testare-depanare din producţie şi nu în ultimul rând laboratorul are o ambianţă tinerească.

„Am simțit nevoia de a arăta oamenilor din fabrica noastră și mediului economic din Brașov că suntem mai mult decât o firmă de producție. Suntem o firmă care vrea să se implice în viața comunității în care activează, care încearcă că înțeleagă nevoile actuale în diverse domenii și să ajute la rezolvarea lor. Laboratorul este dotat cu aparatură specifică activităților în domeniul electronicii, aparatură modernă și compatibilă cu toate aparatele pe care le folosim noi în fabrică,începând cu surse de alimentare şi generatoare, de exemplu. Cu toate astea, scopul principal al acestei donații nu este recrutarea unor viitori angajați, ci acela de a ajuta studenții, dându-le acces la aparatură modernă care să îi pregătească pentru ceea ce se întâmplă în mediul economic – la noi sau în altă parte, nu este niciun fel de condiționare asociată că amenajarea acestui laborator“ – Florin Onu, director general Benchmark Electronics România.

Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor are peste 1500 de studenţi, dintre care peste 400 sunt în anul I la studii de Licenţă. Este singura facultate de profil electric din cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania din Braşov în care sunt pregătiţi specialişti în următoarele domenii: inginerie electrică, electronică, telecomunicaţii, automatică, tehnologia informaţiei, calculatoare şi robotică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.