Brașoveni vor avea ocazia să viziteze, la acest sfârșit de săptămână, o expoziție specială de fotografie, cu portrete ale migranților din Suedia și din România. Expoziția „Portrete ale Migrației“ va avea vernisajul vineri de la ora 18.30, în foaierul Sălii Patria a Filarmonicii, acolo unde va ajunge și ambasadorul Suediei la București.
Expoziția este alcătuită din două părți, migranții din Suedia, fotografiați de Alexander Mahmoud, la cererea Institutului Suedez și migranții din România, portretizați de fotografa și jurnalista Alina Băisan, la solicitarea Ambasadei Suediei la București. Cele 21 de portrete ale străinilor care locuiesc în România, împreună cu 20 de portrete ale migranților din Suedia au avut vernisajul în luna aprilie la București, la ARCUB, iar acum expoziția va fi prezentată în mai multe orașe din țară.
Fotografii Alexander Mahmoud și Alina Băisan au surprins imaginile și poveștile migranților din Suedia și România
Alexander Mahmoud a fotografiat 20 de persoane care au fugit în Suedia în ultimii 40 de ani și care s-au implicat în ajutarea altor refugiați. Poveștile lor sunt despre luptă, traumă și durere, dar și despre speranță și încredere în noua țară și casă.
„Toți au vrut să vorbească despre dragoste. Dragostea pentru un partener care nu a putut să-i însoțească, pentru familia care a rămas în urmă, sau dragostea pentru noi prieteni și parteneri aici în Suedia”, a spus Alexander Mahmoud despre participanții la proiect.
Urmându-i exemplul, la cererea Ambasadei Suediei la București, Alina Băisan a urmărit fenomenul migrației din România și a găsit câteva particularități autohtone:
„Aproape toate istorisirile pe care migranții mi le-au împărtășit pe durata acestui proiect pleacă de la o poveste de iubire. Mereu am crezut despre România că este o țară a paradoxurilor, iar aceste povești nu fac decât să îmi confirme teoria. În timp ce milioane de români părăsesc țara pentru o viață mai bună în străinătate, există oameni care vin la noi, sperând să își facă un viitor aici. Ce am învățat de la acești oameni e că ar trebui să prețuim mai mult ceea ce avem: pacea și siguranța personală“.
Dintre migranții surprinși în fotografiile expoziției, 5 locuiesc în Brașov. Ei sunt originari din Rusia, Republica Dominicană, Cuba, Peru și India.
Acest proiect a fost inițiat de Institutul Suedez în toamna anului 2015, când numărul de migranți care au sosit în Suedia a depășit cu mult cifrele estimate și experimentate anterior, luând naștere o campanie masivă de dezinformăre cu privire la Suedia și migranți. Dar având în vedere situația actuală, fără precedent, în care peste 65 milioane de persoane din toată lumea au fost forțate să-și părăsească țara și casa, migrația a ajuns acum în prim-plan, nu doar în Suedia, ci și în restul lumii. Ca urmare, Ambasada Suediei la București a decis să aducă în atenția publicului acest fenomen, prezentând și migranții din România, nu atât de numeroși ca cei din multe țări vestice, dar prezenți în viața noastră cotidiană.
Fii primul care comentează