S-a lansat aplicația pentru mobil care îți permite să identifici tăierile ilegale de păduri

Greenpeace România a lansat  Forest Guardians, aplicația pentru mobil care permite utilizatorilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor și, în mod special, a pădurilor virgine, prin identificarea tăierilor ilegale și raportarea lor către autorități.
 
Forest Guardians este un instrument care pe lângă funcția de raportare a modificărilor apărute în pădurile virgine, încorporează și funcțiile celor mai populare aplicații de gen din România: raportare din teren a tăierilor de arbori din orice fel de păduri, precum și verificarea legalității transporturilor de lemn. 
Aplicația este disponibilă în Google Play Store, este gratuită, și poate fi descărcată direct pe smartphone-urile cu sistem de operare Android, anunță reprezentanții Greenpeace, care spun că în următoarele săptămâni vor lansa și varianta iOS.
 
România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de păduri virgine estimate ale României, doar 20.000 de hectare se află sub protecție strictă. Astfel, Forest Guardians este un instrument prin intermediul căruia utilizatorii pot monitoriza și semnala modificări apărute în coronamentul pădurilor virgine din România prin comparația imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

Lansarea acestui instrument vine în contextul în care n rol important în identificarea și semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut în ultimii ani societatea civilă: în 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autorități au fost sesizate de societatea civilă, iar în 2017 au existat județe în care persoanele preocupate de soarta pădurilor au descoperit mai multe infracțiuni decât Jandarmeria, Poliția și gărzile forestiere, susțin reprezentanții Greenpeace.

„Din păcate, Ministerul Apelor și Pădurilor nu a continuat dezvoltarea și îmbunătățirea instrumentelor digitale, precum Radarul Pădurii și Inspectorul Pădurii, pentru a eficientiza controlul activităților silvice. Așadar, facem din nou treaba ministerului și lansăm un instrument eficient, o aplicație de telefon prin care cetățenii pot monitoriza pădurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de tăieri și pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, spune Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei de păduri a Greenpeace România.

Forest Guardians este prima aplicație pentru mobil realizată de Greenpeace România, dezvoltată cu ajutorul MReady, și este disponibilă, momentan, doar pentru pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmând ca în săptămânile următoare să fie lansată și varianta iOS.

**

Brașovul are peste 49.000 de hectare de păduri virgine sau potențial virgile, conform unui studiu al Greenpeace

În Brașov, Greenpeace a identificat 49.601 hectare de păduri virgine sau potențial virgine, conform unui studiu realizat în 2017, împreună cu Universitatea Eberswalde, din Germania, și Universitatea Al. I. Cuza, din Iași.  Analiza arată că cea mai mare densitate de păduri virgine potențiale se află în situl Natura 2000 Făgăraș. 

În ceea ce privește zona din jurul Brașovului, pe hartă se regăsesc cu suprafețe de păduri virgine potențiale,  Muntele Tâmpa (două zone greu accesibile, una pe versantul dinspre Centrul Vechi, iar cealaltă pe versantul dinspre Strada Molidului).  Păduri potențial virgine au fost identificate de Greenpeace și pe Masivul Postăvarul (între Timișul de Sus și Timișul de Jos), dar și pe Piatra Mare. (DETALII și harta AICI)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.