Făgărașul va avea în următorii patru ani un spital de urgență. Pacienții nu vor mai fi transportați 67 de kilometri, până la Brașov

Municipiul Făgăraș va avea un spital de urgență în următorii patru ani, care va deservi atât orașul, cât și localitățile din această zonă.  Spitalul municipal din Făgăraș, al doilea ca mărime din județ, deservește aproximativ 100.000 de persoane din oraș și localitățile din zonă, este inclus în categoria „general”, iar pentru a deveni de urgență necesită ample lucrări de modernizare.

Astfel, Primăria Făgăraş vrea să extindă unitatea prin construirea unui nor corp, în care să funcționeze, printre altele, blocul operator, secția de nașteri, Unitatea de Primiri Urgențe sau Terapia Intensivă.  Clădirea ar urma să aibă şase nivele, iar indicatorii tehnico-economici aferenți investiției au fost aprobați de Consiliul Local în ultima ședință de plen. 

Conform actului normativ aprobat de Consiliul Local  Făgăraș, valoarea lucrărilor de construire a unui bloc funcţional în cadrul Spitalului Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş, investiţie ce este estimată la 47.359.630 lei cu tot cu TVA  
Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a precizat că lucrările de construcţie vor fi finanţate de Compania Naţională de Investiţii, iar pentru dotări se vor accesa bani europeni prin Programul Operațional Regional 2014-2020. 

Ce spații se vor amenaja în blocul operator 

  • Demisol:  vestiarele şi alte spaţii destinate pacienţilor,
  • Parter:  Unitatea de Primiri Urgenţe şi „Imagistica”.
  • Etajul I: secţia de naşteri, compusă din două săli de naşteri, o sală de operaţii cezariene cu spa şi Terapie intensivă pentru paciente şi nou născuţi. Tot la primul etaj va fi şi spitalizarea de zi, cu 25 de paturi. 
  • Etajul II:  Terapia Intensivă, cu patru saloane a câte patru paturi, un salon cu două paturi, un izolator şi o sală de consultaţii şi tratamente. Tot la acest nivel va fi unitatea de transfuzii, laboratorul de determinări de urgenţă şi anexele gospodăreşti, precum şi o zonă administrativă. 
  • Etajul III:  blocul operator, cu trei săli de operaţii de specialitate (chirurgie generală, ginecologie, urologie, ortopedie), un spaţiu pentru anestezie şi postanestezie. Totodată, vor exista zone pentru pregătirea pacienţilor, spaţii administrative sau pentru preluarea deşeurilor. 
  • Etajul IV (parţial retras): spații tehnice – unităţile exterioare de filtrare şi tratare a aerului, precum şi spaţii de generare a apei sterile. 
Clădirea va avea două zone de acces pentru pacienţi pe zona parterului, dar va fi prevăzut şi cu două lifturi, unul pentru pacienţi, dimensionat astfel încât să permită transportul tărgilor, iar celălalt pentru personalul medical. 
Durata de implementare a proiectului este de 48 de luni.
În prezent, urgențele medicale din Zona Făgăraș sunt aduse, în principal, la Brașov, distanța dintre cele două localități fiind de 67 km. 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.