Cetatea Făgărașului intră în șantier, după o licitație care a durat mai bine de un an

După o licitație care a durat mai bine de un an, Primăria Făgăraș a reușit să semneze contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de  restaurarea și reabilitarea Cetății Făgăraș, investiție pentru care autoritățile locale au obținut o finanțare europeană încă din anul 2017.



 

Contractul, cu o valoare de 15.937.173 lei, fără TVA a fost semnat în 18 februarie cu SC Construct SRL, suma fiind mai mică decât cea estimată în momentul lansării licitației, respectiv 17.098.559 lei, fără TVA.

Până la începerea lucrărilor vor mai trece câteva luni, pentru că, a explicat primarul  municipiului, Gheorghe Sucaciu, acum se pregătește proiectul tehnic. După ce acest document va fi gata, va fi nevoie de obținerea avizelor, inclusiv de la Ministerul Culturii, care va analiza în detaliu soluțiile tehnice propuse de constructor.

 „Noi estimăm că lucrările propriu-zise vor începe în luna august”, a anunţat primarul.



 

 Proiectul „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraș – Cetatea Făgărașului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare și punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului și implicit lățirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud și nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât și în interior, precum și a unor alei pietonale și locuri de belvedere și de odihnă. Licitația de lucrări a fost lansată la sfârșitul anului 2017, însă a fost suspendată o perioadă, pentru că a fost nevoie de realizarea descărcării arheologice. 



 

Pentru acest proiect, cu o valoare totală de 21,805 milioane de euro autoritățile locale au obținut în anul 2017 o finanțare europeană. Conform contractului de finanțare, proiectul trebuie finalizat în 30 de luni, la momentul respectiv, termenul estimat pentru deschiderea „noii cetăți” fiind luna septembrie a anului 2019. Cum procedura de atribuire a contractului de lucrări nu s-a derulat conform graficului, termenul stabilit inițial nu va putea fi respectat.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.