Brașovul a ratat Programul național pentru pacienții cu AVC. Spitalele nu erau pregătite să treacă la procedurile secolului XXI

Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Deva, Tulcea, Tîrgovişte sau Alexandria sunt doar câteva dintre localităţile din România cu spitale mai mici ca ale Braşovului, unde pacienţii cu Accident Vascular Cerebral ischiemic vor putea fi trataţi prin tromboliza intravenoasă – o metodă modernă, mai eficientă şi non-invazivă, în urma căreia pacientul are şansa să rămână fără sechele. Brașovul a spus „pas“ Programului național de Acţiuni Prioritare în tratamentul intervenţional pentru AVC, pentru că niciunul dintre cele două spitale care tratează pacienți cu AVC, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov, nu au fost pregătită să îndeplinească condițiile de intrare în program.

31 de spitale intră în Program în acest an. Cel mai aproape de Brașov este la Sfântu Gheorghe

Un proiect de Ordin al Ministerului Sănătăţii a parafat, pe 18 ianuarie, includerea a 31 de noi unităţi sanitare în Programul Naţional de Acţiuni Prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu Accident Vascular Cerebral acut (AP-AVC). Braşovul nu este pe lista centrelor care oferă şansa la Tromboliză intravenoasă, un tratament salvator în caz de AVC, din cauza unor inadvertenţe absurde de organizare locală şi a unei neglijenţe inadmisibile din partea autorităţilor locale.



Condiţiile ca un judeţ să intre în programul care poate salva printr-o metodă simplă şi urgentă viaţa unui pacient cu accident vascular ar fi existenţa unui serviciu de gardă de neurologie în regim de premanenţă, existenţa unui computer tomograf funcţional în regim de permanenţă şi existenţa unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanenţă. Paradoxal, Braşovul are toate aceste servicii, dar Spitalul Judeţean, care are computer tomograf, nu are gardă de neurologie, iar Spitalul  Neurologie, ce poate asigura garda, nu are computer tomograf. Această bâlbâială, care ne elimină din Programul de tromboliză intravenoasă, ne poate costa multe vieţi. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Brașov: „Ne-am exclus din start“

Practic, la acest început de an, Braşovul a ratat ocazia de a primi o finanţare pentru tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic acut, prin fibrinoliză (tromboliza intravenoasă), pentru că dotările şi resursa umană sunt împărţite între cele două spitale unde sunt trataţi pacienţii cu aceste afecţiuni, astfel că niciunul nu putea îndeplini separat criteriile de a fi admis în Programul Naţional de Acţiuni Prioritare în tratamentul intervenţional.

„Ministerul Sănătăţii deţine date despre toate unităţile medicale din România, iar noi nu am atins criteriile de calificare. Nu am făcut demersurile de a ne înscrie în program, pentru că noi deocamdată nu avem linie de gardă de Neurologie, ci doar o «gardă la domiciliu»“, a explicat Marius Leonte, purtătorul de cuvînt al Spitalului Clinic Judeţean de Ugenţă Braşov.

Spitalul Județean va avea o Secție de Neurologie care să îndeplinească criteriile pentru Program, abia după jumătatea anului

Rămas şi de această dată în urma altor oraşe mai mici, Braşovul ar mai putea avea o şansă la includerea în Programul Naţional de Acţiuni Prioritare în tratamentul intervenţional pentru AVC cel mai devreme după jumătatea acestui an. Cel puţin aşa spun reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Asta însă, doar din punct de vedere tehnic, al îndeplinirii criteriilor de intrarea în Program. Alfel însă, Braşovul trebuie să mai aştepte şi oportunitatea, pentru că, după extinderea finanţării, operată de Ministerul Sănătăţii la acest început de an, nu se ştie exact când va mai apărea o astfel de ocazie.

„Noi avem șantier la corpul B al spitalului. Când se vor termina lucrările, la etajul V al clădirii va fi amenajată Secţia de Neurologie care va avea 10 paturi destinate pacienţilor cu AVC. Atunci, una dintre gărzile de interne va fi transformată într-una de Neurologie, pentru că atât ne permite structura de personal. Atunci vom îndeplini toate condiţiile şi având şi structura de personal bine stabilită, ne vom putea înscrie în Program“, a explicat Marius Leonte.

Programul-pilot de tratament al accidentului vascular cerebral (AVC) prin fibrinoliză va fi extins din acest an, de la 10 la la 41 de unităţi medicale din România.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă, ce constă în injectarea intravenoasă a unei substanţe trombolitice care dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulaţia, iar ţesutul cerebral parţial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se poate remite complet. Condiţia esenţială este ca procedura să fie aplicată în primele 4-5 ore de la producerea atacului cerebral, în aşa-numita „fereastră terapeutică”.

După aprobarea ordinului de extindere a programului, cel mai apropiat spital unde pacienţii cu AVC din Braşov pot ajunge pentru tratament este cel din Sfântu Gheorghe (Covasna). 

1 Trackback / Pingback

  1. Presiunea publică a dat roade! Garda permanentă de Neurologie, de la Spitalul Județean, aprobată de urgență, pentru intrarea în Programul național de AVC – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.