Prea puțini medici în școli. Directorul Direcției de Asistență Brașov: „Măcar acum Ministerul Sănătății să conștientizeze importanța activității medicilor școlari”

Triajul epidemiologic școli este una dintre cele mai importante măsuri prin care se poate reduce numărul cazurilor de gripă. Ministerul Sănătății a cerut încă din prima parte a anului să se facă acest lucru, iar acum, după ce a fost declarată epidemia de gripă a revenit cu solicitarea. Astfel, în fiecare zi, în fiecare școală elevii trebuie evaluați, iar cei care prezintă simptome de gripă sunt trimiși acasă. Acest triaj ar trebui făcut de medicii din școli, dar problema este că numărul acestora este foarte mic.

În municipiul Brașov, conform informațiilor Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei, sunt 74 de medici și asistenți medicali în școli, în condițiile în care normativul prevede că ar trebui să fie 166. Cei 74 de medici și asistente aleargă de la o unitate de învățământ la alta, însă tot nu reușesc acopere toate cele 87 de școli. Practic, reprezentanții DAS Brașov au anunțat că în oraș mai sunt 5 școli fără medici școlari, dintre care 3 licee, o școală gimnazială și o grădiniță.

Cine face triajul în școlile din satele brașovene?

Municipiul Brașov se poate considera un caz fericit din acest punct de vedere, pentru că în județ problemele sunt mult mai mari, mai ales în mediul rural. Practic, sunt localități în care nu numai că nu sunt medici  în școli, dar lipsesc și cei de familie. De altfel, în prima jumătate a lunii, când nu se lua în discuție declararea epidemiei, șeful Direcției de Sănătate Publică Brașov, Lavinia Buvnariu, a fost întrebată cine va face triajul epidemiologic în școlile din județ, răspunsul ei fiind că va solicita ajutorul Prefecturii în această problemă.

Ministerul Sănătății a „dat ignore” cererilor Brașovului

Mariana Topoliceanu spune că încă din luna septembrie a anului trecut a făcut demersuri la Ministerul Sănătății, care trebuie să își dea acordul pentru angajarea medicilor școlari, având în vedere că salariile sunt plătite de la bugetul de stat, prin Direcția de Sănătate Publică Brașov.  „Am transmis o adresă prin care am solicitat aprobarea pentru organizarea concursurilor în vederea ocupării posturilor vacante, dar nu am primit nici un răspuns. Am prezentat şi două variante una care presupune completarea schemei de personal cu 92 de persoane, până la 166. Am transmis și o variantă «de avarie»: în fiecare unitate de învățământ să avem câte un medic, ceea ce ar însemna angajarea a încă 13 persoane”, a explicat Topoliceanu.

 „Sper ca măcar în această perioadă, reprezentanţii ministerului să conştientizeze importanţa activităţii cadrelor medicale în unităţile de învăţământ”, a mai spus Mariana Topoliceanu.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.