Sala de sport de la Colegiul de Informatică va primi numele antrenorului emerit Gheorghe Roșu

48 de jucatoare de baschet propun ca sala de sport a Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“ din Brașov să ia numele antrenorului Gheorghe Roșu. Memoriul depus de sportive a fost preluat de grupul de consilieri locali PNL care au anunțat că vor susține această inițiativă în Deliberativul local.  

„Grupul de consilieri locali PNL susține demersul sportivelor și vom propune în plenul Consiliului Local atribuirea denumirii Gheorghe Roșu sălii de sport de la Colegiul Naţional de Informatică, în semn de preţuire pentru cel care și-a dedicat activitatea profesională comunității brașovene“, a anunțat liderul grupului PNL din CL Brașov, Adrian Oprică.

Profesorul Gheorghe Roșu s-a născut pe 4 martie 1928 în București. A crescut pe Calea Vitani, într-o familie simplă însă a primit o educație excepțională, dovadă că ajunge să studieze la prestigiosul colegiu Gheorghe Șincai din București. În ciuda faptului că i se propune să studieze la Moscova, refuză oferta, ceea ce dovedește că nu a împărtășit credința noii orânduiri, mai ales în contextul celor întâmplate în jurul său când profesori și colegi ajungeau în temnițele comuniste. În schimb, își urmează pasiunea de mic copil pentru sport.



 

Gheorghe Rosu a jucat mai întâi sub culorile Clubului Sportiv Universitatea București, iar ulterior a ajuns căpitanul echipei ICEF. A urmat cursurile Institutului de Educație Fizică din capital, a refuzat oferta cluburilor CCA și Dinamo  din București și în anul 1952 ajunge  la Brașov, la liceul sportiv nr. 2, unde aduce și baschetul, devenind, în timp, pentru urbe respectatul profesor Roșu Gheorghe, formator al zecilor de generații de sportive, părintele baschetului brașovean și cetățean de onoare al municipiului Brașov.

A condus echipele de baschet fete Voința Brașov și Politehnica Brașov și fost cooptat în conducerile tehnice ale naționalelor de junioare și senioare ale României unde a contribuit la multe dintre performanțele baschetului feminin autohton, culminând cu locurile 4 obținute de senioare la Europenele din anii 1962,1964 si 1966 și locul 4 la Europenele de cadete din 1978.

Pentru meritele sale deosebite, profesorul Gheorghe Roșu a primit titlul de antrenor emerit al României, diploma de excelență din partea FRB, iar in 2008 a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Brașov. În sala Liceului de Informatică continuă și în prezent centrul de baschet început de profesorul Gheorghe Rosu în anul 2006.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.