Airbus vrea să producă la Ghimbav un elicopter de atac, pentru Armata Română

Foto: hotnews.ro

Producătorul european Airbus, care a deschis încă din 2016 o fabrică la Ghimbav, a primit o cerere de informații de la Armata română pentru elicoptere de atac și multirol, un program pentru care se poartă negocieri și cu alte companii din domeniu de câțiva ani.



 

Potrivit hotnews.ro, cererea Armatei vizează 24 de elicoptere de atac și 21 de elicoptere multirol, inclusiv pentru forțele navale și specializate pentru lupta submarin, iar Airbus propune, pe lângă elicopterul H215M pe care ar vrea să-l producă la fabrica din Brașov, un nou model: H145M, un elicopter de atac ușor, lansat abia de câțiva ani, dar care deja a fost cumpărat de țările vecine precum Ungaria și Serbia. Concurența în acest caz este Bell Helicopter, cu elicopterele Ah-1Z Viper și UH-1Y Venom și Sikorsky cu celebrul Blackhawk. 

Oficiali ai Airbus au precizat, într-o întâlnire cu presa de la București, că la finele lui 2018 au primit din partea MApN o cerere de informații pentru elicoptere de atac și multirol și vor să pună pe masa României o nouă ofertă: elicopterul multirol H215M produs la Ghimbav, împreună cu IAR Brașov și modelul de elicopter de atac H145M care, în funcție de negocierile purtate cu oficialii români, ar putea și el să fie produs în țară. 



Modelul H145M este un elicopter ușor, destinat unei game variate de misiuni, inclusiv de atac, și beneficiază de echiparea HForce de la Airbus care îi permite să opereze atât diverse tipuri de muniție balistică (mitraliere, tunuri, rachete nedirijate), precum și muniție dirijată (rachete aer-sol sau sol-aer). Modelul H145M este varianta militarizată a modelului civil H145 și a devenit operațional relativ recent, în 2015. De atunci, modelul H145M a fost deja achiziționat de țările vecine României (Serbia – 9, Ungaria – 20), dar și de Germania (15). 
 


 
 

Oficialii Airbus au precizat că marele avantaj al ofertei ar fi versatilitatea celor două aparate și costul mult mai redus față de competitori, atât cât privește aparatele de zbor, cât și al mentenanței și operării elicopterelor. 

Reprezentanții Airbus au mai precizat că, deocamdată, oferta care va fi propusă MApN se referă la elicoptere ca platforme, iar configurația fiecăruia precum și timpul de arme folosite vor face obiectul discuțiilor viitoare. 

În funcție de cerințele Armatei, reprezentanții Airbus au precizat că pe elicopterul de atac pot fi operaționalizate și rachete anti-tanc Spike (pe care România le deține) sau alte tipuri de rachete, inclusiv anti-aer precum rachetele AIM-9 Sidewinder fiolosite pe avioanele F-16, însă această operaționalizare de diverse tipuri de muniție va avea un cost suplimentar.   Totodată, sistemul HForce care ofera practic modelului H145M veleități de atac ar putea fi adaptat, la cerere, și pe modelul H215M – propus și el Armatei române. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.