Grupul PNL din Consiliul Local Braşov vrea să păstreze cât mai vizibilă imaginea Braşovului, unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară.
„Vrem o strategie pe componenta urbanistică, astfel încât să se limiteze eventualele noi construcții care afectează imaginea simbolurilor Brașovului. Vorbim despre clădirile istorice, monumente de arhitectură cu care Brașovul se identifică, iar pe de altă parte, să se conserve linia orizontului“, spune consilierul local liberal Iulian Mara.
Consilierii liberali propun adoptarea unui regulament pentru a proteja şi conserva vizibilitatea obiectivelor turistice şi naturale din Municipiul Braşov. Inspirându-se din alte oraşe care reglementează clar zona de vizibilitate „skyline”, consilierul local Iulian Mara propune ca toate construcţiile care se vor ridica pe viitor în Municipiul Braşov să nu optureze vizibilitatea reperelor naturale, cum ar fi dealurile din jur şi obiectivele turistice importante, elemente cu care Braşovul se identifică. Iulian Mara spune că astfel de strategii există în orașe precum Vancouver, Londra, Kuala Lumpur sau în anumite zone din Cehia.
„Vrem să propunem în acest sens, definirea clară a clădirilor reprezentative pentru Municipiul Brasov – şi aici putem da exemplu Biserica Neagra, centrul vechi, zona Schei, Cetăţuia, şi multe altele, şi să le facem cât mai vizibile. De asemenea, ne dorim ca formele de relief specifice care înconjoară Braşovul, şi anume muntele Tâmpa, Dealul Cetăţii, zona Warthe sau altele de genul acestea, să se vadă cât mai bine”, a declarat consilierul local Iulian Mara.
Consilierul local braşovean propune definirea a aproximativ 20 de zone de interes recreativ şi turistic, astfel încât perspectiva din aceste puncte să nu fie afectată de noi apariţii în „skyline”. „O să propunem ca nici o nouă construcţie să nu depăşească «coama dealului » şi astfel construcţiile să se încadreze în cadrul natural minunat pe care il are Braşovul. Ne dorim ca această reglementare să fie adiţională pe lângă cele în vigoare pentru a ne proteja mai bine patrimoniul istoric şi natural”, a mai spus Iulian Mara.
Potrivit vicepreședintelui PNL Brașov, Liviu Dragomir, această propunere va fi studiată pe două paliere, respectiv la nivelul introducerii unor prevederi clare în PUG, în contextul în care Planul de Urbanism General al municipiul Brașov va fi actualizat, sau la nivelul unui proiect de hotărâre de consiliu local, pentru o strategie de urbanism care să reglementeze aceste aspecte.
Fii primul care comentează