După 2 ani, jandarmii anunță ca alungarea urşilor din localități e misiune imposibilă: în 90% din cazuri intervenim „post – factum”

Sursă foto: Prefectura Brașov

Jandarmii brașoveni au explicat joi, într-o ședință organizată la Prefectura Brașov în ce măsură pot interveni în conflictul om-urs în interiorul localităților. Ei au primit aceste atribuții în anul 2017, însă cei care le-au trasat misiunea (Ministerul Mediului și Ministerul Afacerilor Interne) nu au pus la punct toate detaliile, astfel că în acest moment, de cele mai multe ori ajung la locul incidentului prea târziu, după ce ursul a plecat. Problemele au fost prezentate de reprezentantul Jandarmeriei Brașov, lt. col. Stelian Trotuş, care a participat la o ședință pe tema urșilor, convocată de prefectul județului, Marian Rasaliu. 



 

De ce nu pot ajunge jandarmii la timp 

„Noi avem un centru de permanență în municipiul Brașov. Avem centre la Zărnești, Făgăraș, Rupea și în stațiunile montane, însă, potrivit legislației, nu este obligatoriu ca în acestea să se asigure permanența. Când apare o problema, oamenii suna la 112 iar noi trebuie să mergem la locul incidentului și ajungem în funcție de dispunerea echipajului în teren. În 90 % dintre cazuri ajungem după ce se termina incidentul, adică intervenția noastră este «post factum»”, a explicat reprezentantul Jandarmeriei Brașov, lt. col. Stelian Trotuş. 

 Jandarmii nu sunt și veterinari 

Și dacă ajung în timp util la locul incidentului, jandarmii nu au prea multe opțiuni. Conform deciziei luate la București, dacă situația o impune, jandarmii pot tranchiliza animalele. Dar, a explicat reprezentantul Jandarmeriei, acest lucru nu este chiar simplu: „Pentru tranchilizarea animalelor,  alături de jandarmi trebuie să fie un veterinar, care să stabilească doza de tranchilizant.  Potrivit reglementărilor în vigoare, tranchilizarea poate fi făcută de un tehnician veterinar cu studii medii, iar noi nu avem angajați cu această pregătire.   De asemenea,  în școlile militare nu se pregătesc tehnicieni veterinari”. 

Tehnicianul stabilește doza de anestezic.



 

Deocamdată… un mic recensământ  

Referitor la problemele ridicate de Jandarmeria Brașov, după ședință, i s-a solicitat un punct de vedere prefectului Brașovului, Marian Rasaliu, care este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Singurul lucru pe care l-a spus a fost acelaşi răspuns pregătit pentru orice pe această temă: „se va face un inventar al urșilor”. 

Practic, în urma discuțiilor de la Prefectură rezultă că, acum, criza urșilor din județul Brașov este în stadiul de inventariere, mai precis a populației de urși și a numărului optim, date ce vor fi folosite a obține aprobarea Ministerului Mediului pentru recoltarea (uciderea) unor exemplare. Asta după ce, de mulți ani, administrațiile locale din județ solicită rezolvarea problemei urșilor.  Practic, nu se cunoaște numărul urșilor din județul Brașov, însă prefectul a reamintit și ieri că „sunt de trei ori mai mulți decât numărul optim”.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.