Primii „pacienți sub acoperire“ au ajuns deja în spitale pentru a testa integritatea angajaților. Sorina Pintea: „Am deja câteva exemple negative, și nu mă refer doar la medici“

Primii „pacienți sub acoperire“ au fost deja trimiși în spitale acum 3 săptămâni, iar aceste acțiuni sunt parte a unei strategii anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii urmează să o aplice până în anul 2020, a anunțat marţi ministrul Sănătății, Sorina Pintea.



„Nu este o idee a mea, este o parte a strategiei pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o implementeze până în 2020 – povestea cu pacientul misterios. Deja am început să facem aceste verificări şi am câteva exemple negative, şi nu mă refer doar la medici“, a declarat Sorina Pintea într-o intervenţie telefonică la România TV, potrivit Agerpres.

Ce au descoperit „pacienții acoperiți“  în spitale?

Ministrul Sănătății a dat exemplul unei persoane care a mers la un spital pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi şi căreia i s-a cerut tariful legal, plus o sumă „pentru celeritate“ de către un personal auxiliar. Ministrul nu a detaliat despre ce spitale ar fi vorba, însă spune că pentru astfel de verificări se aleg acele unități medicale unde pacienții dau semnale, prin formularul de feed-back, că există unele probleme legate de condiționarea actului medical sau de respectarea unor proceduri. 



Ministrul Sănătății spune că „pacientul sub acoperire“ este, de obicei, unul care vine cu boli ușoare și care cunoaște procedurile și circuitele medicale, astfel încât să poată face o evaluare corectă. Ministrul spune că pacientul va verifica nu doar condiționarea actului medical, ci și respectarea circuitelor. 

Trimiterea „pacienţilor sub acoperire’“ în spitale a început de trei săptămâni, a spus Sorina Pintea, care a precizat că până acum au avut loc 5 astfel de acţiuni: „În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (…) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (…) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm“, a afirmat ministrul Sănătăţii, precizând că se referă doar la cadrele medicale și auxiliare care condiţionează actul medical.
 
Mai multe despre strategia anti-corupție în care este inclusă și trimiterea în spitale a pacienților sub acoperire, AICI. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.