START VOT! Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00. Tot ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale

519.538 de braşoveni cu drept de vot sunt aşteptaţi la urne duminică, pentru a alege preşedintele României, în primul tur de scrutin. Pentru aceste alegeri, în judeţul Braşov au fost amenajate 455 de secţii de vot în județ, dintre care 182 în municipiul Braşov și vor fi puse la dispoziţia preşedinţilor de secţii un număr de 571.540 de buletine de vot.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să obţină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin.

PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL, AICI

Teoretic, există posibilitatea ca turul II să nu mai aibă loc, dar şansele sunt foarte mici, deoarece un candidat ar trebui să obţină 50% plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale, nu 50% plus unu din numărul celor care au venit la vot. De asemenea, prezenţa la urne ar trebui să fie 50% plus unu din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Cine poate vota

Secțiile de vot din Brașov și din țară s-a deschis la ora 7.00 și se închid în tot azi, la orele 21.00. Românii care au împlinit vârsta de 18 ani inclusiv în ziua alegerilor, au dreptul la vot. Alegătorii vor putea vota o singură dată, folosind un document de identitate valabil, emis de statul român, respectiv cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul electronic, paşaportul de serviciu, titlul de călătorie sau carnetul de serviciu militar. Important de menţionat este că paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Listele speciale – cui sunt destinate

Alegătorii care votează în localitatea de domiciliu sunt obligaţi să meargă la secţia la care sunt arondaţi. În cazul în care nu vor fi acasă în ziua votului, îşi vor putea exercita opţiunea şi la orice secţie din localitatea respectivă, însă pe liste suplimentare. Studenţii din Braşov, de exemplu, vor putea vota în baza cărţii de identitate la secţiile de votare din campusul universitar, pe liste suplimentare. În acelaşi mod vor putea vota şi turiştii care se vor regăsi în Braşov sau în alte localităţi ale judeţului, în ziua alegerilor. Ei vor putea alege cea mai apropiată secţie de votare, unde se vor înscrie pe listele suplimentare.

Urna mobila – cine o poate solicita

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării (ştampilă cu menţiunea VOTAT, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea). Pot solicita urna specială şi persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale. În această situaţie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a Biroului Electoral Central. Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secţii de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeţean.

Cine ne cere votul?

Biroul Electoral Central a validat candidaturile a 14 persoane la alegerile prezidenţiale din 2019. Cei 14 candidaţi sunt: Klaus Iohannis (susţinut de PNL, preşedintele în exerciţiu) Viorica Dancilă (PSD), Dan Barna (Alianţa USR-PLUS), Mircea Diaconu (susţinut de PRO România şi ALDE), Theodor Paleologu (PMP), Kelemen Hunor (UDMR), Ramona Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal), Cătălin Ivan (Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţionala), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală), John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Româna), Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc), Alexandru Cumpănaşu (candidat independent), Bogdan Stanoevici (candidat independent)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.