Un deputat de Brașov se află pe lista celor care nu au susținut procedurii care a repus pe străzi, în ultimele luni, mii de infractori periculoși.
Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for defizional, a aprobat, miercuri, abrogarea Legii recursului compensatoriu. Proiectul de lege privind abrogarea a fost iniţiat de PNL şi comasat cu cel similar al USR.
Decizia de abrogare a recursului compensatoriu a fost luată cu 272 de voturi „pentru” și 5 abțineri. Printre deputații care s-au abținut, nefiind probabil complet convins de toxicitatea Legii recursului compensatoriu, este și deputatul Remus Borza, ales în 2016 la Brașov, pe listele ALDE și rămas între timp independent.
Pe lânga Remus Borza, s-au abținut de la vot și Nicolar Bacalbașa (PSD), Florin Iordache (PSD), precum și Marton Arpad (UDMR) și Kulcsár- Terza Jószef-György (UDMR).
Prin legea „recursului compensatoriu” au fost eliberaţi în total 14.402 deţinuţi în perioada 2017- 2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
Din totalul celor peste 14.000 de deţinuţi eliberaţi datorită recursului compensatoriu, 724 au revenit în închisori, mulți dintre ei, după infracțiuni cu violență.
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.
Fii primul care comentează