Primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat, joi, că vrea să achiziţioneze aparatura necesară pentru unul sau chiar mai multe laboratoare mobile pentru analiza calităţii aerului, care să deservească atât municipiul reşedinţă, cât şi unităţile administrativ-teritoriale învecinate, pentru “a scăpa de automonitorizarea pe care o fac agenţii economici”.
Edilul a spus că, deocamdată, nu ştie cât va trebui să investească în aceste echipamente, însă a menţionat că sumele necesare vor fi cuprinse în bugetul pe anul în curs.
“Am primit o propunere, de la consilierul ministrului Mediului, Bogdan Micu, cam ce tip de laborator ar trebui să fie. Vom cumpăra 1, 2, 3, 4, 5 laboratoare, câte vor fi necesare. (…) Nu cred că e un capăt de ţară şi poate să coste foarte mult, astfel încât să dăm la o parte acea automonitorizare pe care şi-o face fiecare agent economic”, a spus Scripcaru, precizând că numărul laboratoarelor va varia în funcţie de dimensiunea echipamentului necesar.
Primarul Braşovului a subliniat că are “un dialog continuu cu Ministerul Mediului”. “Bogdan Micu a făcut câteva propuneri pentru a corela câteva ordine de ministru pentru a nu mai fi în situaţia ca noi să răspundem, dar nu avem posibilitatea de a lua nişte măsuri”, a punctat Scripcaru, citat de Agerpres.
El a explicat că există o serie de reglementări luate la nivel local, care ţin de combaterea poluării, care nu se aplică sau a căror respectare nu poate fi controlată de Primăriei, deoarece aceasta este în sarcina altor instituţii, aflate în coordonarea prefectului sau a ministerelor de resort.
El a dat ca exemplu reglementarea privind licenţele pentru vehiculele care fac transport special pentru agenţii economici şi care trebuie să respecte anumite normative privind normele de poluare.
“Primarul nu poate sta în faţa unui autobuz să-l oprească şi să-l verifice. Avem aici Autoritatea Română Rutieră sau Registrul Auto român, care sunt instituţii în subordinea sau în coordonarea prefectului sau a ministerelor de resort şi care au un anumit rol în implementarea acestor măsuri. Sau avem acele betoniere foarte vechi şi care poluează foarte mult. Când am vrut să aplicăm o măsură, ne-am trezit cu agenţii economici că le creăm o problemă pentru că ei spun că nu sunt echipamente pe piaţă care să se încadreze în aceste normative. Eu nu cred aşa ceva, pentru că în alte ţări lucrurile acestea există, iar furnizorii şi producătorii de ciment în România sunt filiale ale unor companii care, acolo, respectă aceste reguli. Eu am creat cadrul regulamentar care să fie aplicat în municipiul Braşov, dar betoniera nu o verifică primăria (…) Sau taximetrele. Noi dăm autorizaţia, dar verificările le fac Finanţele şi Poliţia”, a spus Scripcaru, menţionând că i-a solicitat prefectului Mihai Cătălin Văsii să constituie un grup de lucru comun cu alte instituţii care au atribuţii de control.
Fii primul care comentează