Brașovenii sunt îndemnați și în acest an să predea responsabil deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), astfel încât să contribuie la curățenia zonei în care locuiesc și să reducă poluarea cauzată de acest tip de deșeu. Pentru acest an, ECOTIC, compania care se ocupă la Brașov se colectarea selectică a DEEE-urilor, îi așteaptă pe cetățeni să aducă deșeurile la centrul de colectare Eco Civica Center de la Metrom, din strada Carpaților nr. 60, unit. 71, de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00. De asemenea, DEEE-urile mai voluminoase pot și ridicate, în continuare, de către operatorul de deșeuri, la solicitarea cetățenilor. Oameni pot apela numerele de telefon 0742 400 404 și 0756 200 201 (de luni până duminică, între orele 9.00 – 18.00), deșeurile urmând să fie ridicate de către Eco Civica Center, partener ECOTIC.
Campanie pentru România, care începe la Brașov
ECOTIC și Eco Civica Center își doresc să îi determine pe brașoveni să renunțe responsabil DEEE-urile, la locurile special amenajate, ci nu la platformele de gunoi menajer. În acest sens, a fost lansată la Brașov campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară”. Campania începe la Brașov și va continua din martie și aprilie la Cluj, Iași și București. Colectarea selectivă a DEEE-urilor va fi intens promovată, prezentându-le oamenilor bune practici folosite în statele Uniunii Europene, dar și soluții de colectare separată a DEEE-urilor, ce stau la îndemâna tuturor.
Aceste soluții sunt, fie magazinele de electronice și electrocasnice care folosesc practica „buy-back“, fie punctele de colectare sau campaniile în cursul cărora sunt preluate aceste deșeuri. Reprezențanții ECOTIC și Eco Civica spun însă că la dispoziția brașovenilor va sta în permanență centru de colectare de la Metrom, precum și Dispeceratul la care pot suna pentru a solicita ridicarea DEEE-urilor voluminoase.
Studiu: 2,5 kg de DEEE din 5,5 kg/loc ajung airect la groapa de gunoi
Potrivit studiului ECOTIC „Cuantificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România, situație comparativă 2019 vs 2015” în România sunt generate 5,5 kg DEEE pe cap de locuitor, în medie, pe an. Din acestea doar 3 kg ajung să fie colectate corespunzător la magazine, puncte de colectare sau în campanii și ajung în fluxul de tratare și reciclare. Restul de 2,5 kg ajung la groapa de gunoi sau în fluxuri de fier vechi, ducând la o poluare gravă și ireversibilă a mediului. Acesta este și motivul petru care sunt organizate campanii de conștientizare a importanței colectării selective a DEEE precum și puncte de colectare speciale. Reprezentanții ECOTIC și Eco Civica Center spun totuși că Brașovul este unul dintre județele în care colectarea deșeurilor electrice și electronice a mers bine până acum. Primele măsuri în acest sens au fost luate în 2007, prin organizarea unor campanii de colectare de două ori pe an și a unor puncte de colactare. S-a ajuns astfel ca anul trecut să fie colectate 28.000 de DEEE-uri, iar anul acesta, obiectivul propus este de 35.000 de tine.
Potrivit reprezentantei ECOTIC Brașov, Mihaela Sima, în prezent, în Brașov există 136 de puncte de colectare a DEEE-urilor, amplasarea acestora putând fi consultată pe siteul ecotic.ro. De asemenea, vor fi organizate în continuare cele două campanii anuale,de primăvară și de toamnă. De această dată, campania de colectare a DEEE-urilor în sezonul de primăvară va avea loc în luna mai, ci nu înainte de Paște ca în alți ani, iar cea de toamnă, în luna septembrie.
Fii primul care comentează