Un renumit dirijor al Filarmonicii „George Enescu” a murit răpus de Covid 19

Camil Marinescu, dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a murit azi dimineață, la vârsta de 56 de ani, din cauza noului coronavirus. Anunțul a fost făcut de fratele acestuia, care a precizat că au trecut trei săptămâni de luptă cu boala: 

„Iubitul meu frate, Camil Marinescu
Din păcate, după o lupta de trei săptămâni cu virusul Covid-19, iubitul meu frate ne-a părăsit astăzi la ora 6 am. Îmi cer scuze, dar nu pot să-mi exprim durerea sau sa comunic, dacă nu răspund la mesaje, vă rog frumos să mă scuzați. Dumnezeu să-l odihnească în Pace!!! R.I.P”, a scris Ciprian Marinescu pe Facebook. Pe 17 iulie, Camil Marinescu a postat, de pe patul de spital, o melodie despre care a spus că este ”dedicația mea îngerilor de la Spitalul Victor Babeș”.

Camil Marinescu a învățat să cânte la fagot de la vârsta de nouă ani. A studiat apoi la Academia de Muzică din București fagotul, compoziție, orchestrație și cor. Dirijatul l-a studiat cu Constantin Bugeanu, Mihai Bredicianu și Cristian Mandeal. A studiat și în Franța, la Pierre Dervaux. În 1991, Camil Marinescu a devenit dirijor permanent al operei din București și în același timp a fost numit în 1993 dirijor la Filarmonica de Stat din Iași.

Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania. Începând cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident în Japonia, activitatea sa internaţională bucurându-se de succes în numeroase turnee în SUA, Canada, Franţa, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elveţia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Dirijând atât repertoriul de teatru liric, cât şi repertoriul simfonic, a fost invitat să conducă Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk – Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat înregistrări de referinţă: opere simfonice complete de George Enescu, lucrări de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss şi Ravel. În Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto şi Osaka. Cu o mare diversitate în abordarea repertoriului – de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini şi Richard Strauss, la muzică simfonică contemporană şi muzică de film şi de jazz – dirijorul include în concertele sale muzica românească, contribuind la cunoaşterea muzicii noastre pretutindeni în lume.

Camil Marinescu a desfăşurat şi o activitate pedagogică susţinută, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka şi cursuri de estetică şi filosofie a culturii la Universitatea din Kyoto.
De asemenea, a conferenţiat pe teme de analiză muzicală şi interpretare la universităţi din Franţa, Spania, Portugalia, Germania şi SUA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.