Muzeul Județean de Istorie Brașov caută o firmă de specialitate care să se ocupe realizeze designul și amenajarea expoziției permanente de la Muzeul Sportului și Turismului Montan din Clădirea Olimpia. Licitația, cu o valoare estimată de 25.000 lei a fost lansată în 15 decembrie, iar firma care va obține contractul va trebui să finalizeze serviciile într-o lună de la intrarea în vigoare a contractului.
Expoziția va fi amenajată la parterul Clădirii Olimpia, în mai multe încăperi a căror suprafață totală este de aproximativ 250 mp,.
Ce se dorește de la designer
„Cu ajutorul noilor tehnologii, ”atmosfera” expoziției permanente va fi dinamică și prietenoasă, cu elemente surpriză și aplicații prin intermediul cărora vizitatorii vor ”intra în joc”. Expoziția trebuie să beneficieze de un design modern, respectiv să fie caracterizată de folosirea noilor tehnologii, interactivitate, design de obiect pentru suporturile pieselor expuse, individualizat pe grupe de piese în funcție de tema/subtema, mărime, material. Portofoliul de piese selectate pentru expoziție este format din 243 bunuri culturale, de mărimi și materiale diferite”, se arată în caietul de sarcini aferent licitației.
Serviciile solicitate firmei de specialitate:
– Proiectare, compartimentare modulară (tematici și subtematici) și design general și de detaliu
expoziție permanentă – o variantă;
– Întocmirea specificațiilor pentru mobilier (vitrine interior – exterior), suporturi piese, panouri
prezentare și aparatură, folosite în amenajarea expoziției- o variantă;
– Deviz estimativ de execuție expoziție – o variantă;
– Proiectarea surselor de iluminat expoziție – o variantă;
– Asistență tehnică pentru achiziția mobilierului și aparaturii expoziției și asistența tehnică pe perioada amenajării expoziției.
Despre Muzeul Sportului și Turismului Montan
Tematica principală a expoziției de bază de la Olimpia este istoria sportului și turismului montan din zona Brașovului, de la perioada de pionierat până în prezent, însă „discursul” expoziției va identifica temele importante de istorie locală care să fie asociate de vizitator cu noțiuni recunoscute atât la nivel național, cât și în afara granițelor României, analogiile facilitând înțelegerea.
Planul expoziției „Olimpia – Muzeul sportului și turismului montan” este împărțit în patru subteme cronologice, organizate după discipline sportive: începuturile sporturilor (a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX), perioada interbelică, perioada comunistă și perioada contemporană. Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorici deosebită, de interes național și internațional, printre care 25 de piese muzeale care în acest an vor fi restaurate și apoi clasate în Patrimoniul național, o parte chiar în categoria „Tezaur”.
Subtema despre sport în „La Belle Epoque” cuprinde:
- patinajul și schiul, având deja în portofoliu cele mai vechi imagini cu schiori transilvăneni preluate după clișee de sticlă, echipament de munte, rachete de zăpadă și schiuri
- ciclismul, cu velociped și bicicletă de la 1900
- gimnastică și tir, cu imagini de epocă de la reuniunile asociațiilor locale
- scrimă cu arme și măști cu valoare de unicat cel puțin la nivel național.
A doua subtemă, Brașovul interbelic sportiv, înseamnă în primul rând „capitala sporturilor de iarnă din România”, cu primele filme sportive de epoci și obiecte istorice din domeniul schiului, patinajului și hochey-ului. În această subtemă mai sunt reprezentate fotbalul, călăria, atletismul.
Subtema „Sportul popular” este împărțită în sporturile de echipă cu performanțe la Brașov (fotbal, handbal, volei, baschet și hochei) și sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo).
Topul sportivilor din această perioadă este deschis de lon Țiriac (cel mai important sportiv
brașovean din perioada comunistă), luptătorul Constantin Pârvulescu (primul campion olimpic
brașovean) și Marius Lăcătuș (cel mai important fotbalist brașovean).
Subtema „Brașovul Olimpic” este concentrată pe Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE 2013 (primul eveniment internațional olimpic desfășurat în țara noastră și cea mai mare competiție sportivă de iarnă organizată până acum în România) și pe prezentarea ultimilor sportivi importanți din istoria sportului brașovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu (în prezent președintele COSR), campionul mondial la spadă pe echipe Rareș Dumitrescu și Cristina Neagu (cea mai buni jucătoare de handbal din lume în 2010, 2015, 2016 și 2018, lansată la Rulmentul Brașov la începutul anilor 2000).
Fii primul care comentează