FOTO&VIDEO. Două microbuze stau la dispoziția persoanelor greu deplasabile, care sunt programate la vaccinarea anti-COVID. RATBV și DAS se ocupă de transport

RATBV şi Direcţia de Asistenţă Socială Braşov pune la dispoziţia braşovenilor programaţi pentru vaccinare şi care sunt greu deplasabili, două microbuze care să îi transporte până la centrele unde sunt arondaţi. Anunţul a fost făcut de viceprimarul Flavia Boghiu şi de directorul DAS Braşov, Mariana Topoliceanu. Cele două microbuze, unul cu o capacitate de patru locuri și șofer, celălalt cu trei locuri pentru pasageri și spațiu pentru un scaun cu rotile (capacitatea de transport a fost redusă pentru a respecta distanțarea fizică), vor transporta persoane cu dizabilități și persoane greu deplasabile, de la domiciliul acestora către centrele de vaccinare, și înapoi.

„Este important ca toți cetățenii să aibă acces la vaccinare, iar pentru asta vrem să ne asigurăm că și cei care au probleme și dificultăți în a ajunge la centrele de vaccinare sunt sprijiniți în acest sens. Într-o primă etapă este vorba despre cei pe care Direcția de Asistență Socială îi are în evidență ca fiind greu deplasabili sau fără aparținători, cărora le va face programare, iar ulterior se va asigura că îi transportă către centrele de vaccinare și înapoi la domiciliu. Programările se fac deocamdată în funcție de numărul de doze de vaccin disponibile. În ultimele trei zile, de când a început efectiv vaccinarea în cele două centre deschise s-au utilizat toate dozele de vaccin, iar în continuare le vom face programări celor care sunt în evidențele noastre ca fiind greu deplasabili sau fără aparținători. În primă etapă vor fi cele câteva sute care se află în evidențele DAS și care sunt fie beneficiari de servicii de  îngrijire la domiciliu, fie persoane cu certificat de handicap, urmând ca după finalizarea acestei etape să trecem mai departe către cei vârstnici, greu deplasabili, fără certificat de handicap. De săptămâna viitoare se vor face primele programări și primele transporturi“, a explicat viceprimarul Flavia Boghiu. 

În jur de 500 de persoane cu handicap locomotor sunt în evidenţele Direcției de Asistență Socială Braşov 

Directorul DAS Braşov, Mariana Topoliceanu, spune că, în evidenţele instituţiei s-ar afla în jur de 500 de personae cu handicap locomotor, care ar avea nevoie de un astfel de serviciu, însă există şi altele, care au fost informate în acest sens, ele făcând parte din categoria persoanelor cu aparţinător.

„Pentru persoanele cu dizabilități aflate în evidența instituției noastre, respectiv persoanele pentru care asigurăm angajarea unui asistent personal, dar și pentru cei care beneficiază de indemnizație lunară, se asigură în cadrul instituției noastre atât programarea la vaccinare în platforma specială, cât și transportul acestora de la domiciliu la centrul de vaccinare la care vor fi arondați. Sunt în jur de 500 de persoane cu handicap locomotor, la care se adaugă persoanele dependente aflate în evidența centrelor de servicii sociale ale DAS. În ultima săptămână, colegii mei au făcut informare cu privire la campania de vaccinare la peste 1.500 de persoane, și putem spune că majoritatea sunt interesați să se vaccineze“, a precizat directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu. 

Aparţinătorii şi medicii de familie fac programările, DAS pune la dispoziţie transportul

Utilizatorii de dispozitive asistive vor fi însoțiți în mod obligatoriu de către aparținători, în timpul deplasării, subliniază reprezentanţii DAS. Deşi Direcţia este cea care vine cu un astfel de sprijin, în sarcina cetăţenilor, a aparţinătorilor sau a medicilor de familie cade programarea pentru vaccinare. Reamintim că în acest moment sunt funcționale două centre de vaccinare destinate etapei a doua de vaccinare deschise de Primăria Brașov în municipiu, unul la CATTIA, pe strada Institutului, și unul în baza de tratament din Noua, din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Noua, care funcționează la capacitatea maximă permisă de numărul de vaccinuri alocate de Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, municipiului Brașov.

Primăria Beaşvo va deschide alte trei centre de vaccinare – pe strada Gloriei (cartierul Tractorul), Sala Sporturilor și Cinema Popular – în funcție de numărul de vaccinuri alocate Brașovului prin DSP. Deocamdată data exacta nu se cunoaşte. De asemenea, pe platforma covid19.brasovcity.ro, creată pe portalul Primăriei Brașov, cetățenii pot găsi toate informațiile legate de situația Covid19 la nivelul municipiului și județului, precum și despre campania de vaccinare, precum și link-ul necesar programărilor la vaccinare.

 

 

4.

De sâmbătă, linia 24 va avea mai multe autobuze

 

Pentru a facilita accesul brașovenilor către centrul de vaccinare deschis în incinta CATTIA, situat pe Strada Institutului, RATBV crește de sâmbătă, 23 ianuarie 2021, numărul de autobuze pe linia 24, care asigură legătura între zona amintită și Livada Poștei, pe perioada campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Astfel, din 23 ianuarie 2021, în zilele de sâmbătă și duminică, este suplimentat numărul de curse efectuate între centrul orașului și zona CATTIA, din capetele de linie plecând autobuze la fiecare aproximativ 40 de minute. Spre comparație, vechiul orar prevedea efectuarea în week-end a doar șapte curse pe parcursul unei întregi zile, iar acum se vor realiza 19 curse. De asemenea, în intervalul orar 08.00 – 20.00 al zilelor lucrătoare, numărul de plecări în curse crește de la o plecare la fiecare circa 60 – 70 de minute, la o plecare la fiecare aproximativ 30 de minute.  Noile orare de circulație ale liniei 24 vor fi afișate în toate stațiile de pe traseu, precum și pe site-ul www.ratbv.ro, în secțiunea „Trasee și orare”. Pentru evitarea oricărei confuzii, afișele cu noile orare vor purta mențiunea „Valabil din data de 23.01.2021”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.