Încă o sancțiune pentru Bistro de l’Arte, pentru aceleași probleme. Conflictul dintre unii cârciumari și Protecția Consumatorilor a ajuns în atenția prefectului județului

Restaurantul Bistro de l’Arte din Brașov a primit încă o amendă, în valoare de 11.000 de lei, după ce în 6 februarie, reprezentanți ai Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului (CRPC) Brașov, însoțiți de agenți ai Inspectoratului Poliției Județului Brașov au făcut un nou control la unitatea de alimentație publică, pentru a vedea dacă au fost remediate deficiențele constatate la controlul anterior (din decembrie). 

„Sâmbătă (în 6 februarie – n.n.) au fost constatate aceleași probleme. Ca la controlul anterior. Printre altele, a fost găsit vin depozitat la 41 de grade Celsius, iar tabelul pe care trebuiau trecute temperaturile din frigidere nu era completat de multă vreme. Ba mai mult, cei de la restaurant au început să completeze acel tabel pe loc, semnând în locul unor muncitori care nu erau la muncă. Totodată, chiar în timpul controlului erau transmise spre livrare clătite, chiar dacă acestea trebuiau retrase de la comercializare. De asemenea, pereții din bucătărie erau scorojiți, iar pardoseala era ciobită”, a explicat șeful CRPC Brașov, Sorin Susanu. 

Pentru aceste nereguli, el a anunțat că unitatea de alimentație publică a fost amendată cu suma de 11.000 de lei, iar procesul verbal a fost predat patronului unității care, a menționat Susanu, a mers la sediul comisariatului.

„De asemenea, comisarii au pregătit o propunere de închidere a unității pentru o perioadă ce poate ajunge la 6 luni. Această propunere este acum în analiză”, a  continuat Sorin Susanu. 

Nu în ultimul rând, Sorin Susanu a menționat că pentru terasa din fața restaurantului nu era un document care să ofere dreptul de a ocupa domeniul public. „Cererea de ocupare a domeniului public era înregistrată azi la Primărie (9 februarie – n.r.)”, a mai declarat Susanu. 

Pe de altă parte, după acest control, conducerea restaurantului a anunțat printr-o postare pe rețelele de socializare că „Ne-am luat o vacanță de câteva zile”. 

Sorin Susanu: „Ni s-a sugerat să nu mai transmitem presei astfel de cazuri”

Pe lângă unitatea de alimentație publică amintită, comisarii de la Protecția Consumatorului au închis și Restaurantul Aro Palace. De altfel, după aceste măsuri, la Prefectura Brașov a fost organizată o întâlnire între unii dintre cârciumari (cei mai mulți din Breasla Cârciumarilor Brașoveni, așa cum a anunțat prefectura) și directorii de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (dr. Dorin Enache) și Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor (Sorin Susanu). La discuții a participat și reprezentanta Bistro de l’Arte, precum și avocatul acesteia, dar nu și reprezentanți ai Aro Palace. 

În timpul discuțiilor,  cârciumarii au spus că își doresc „o armonizare a legislației și a atribuțiilor instituțiilor de control, astfel încât să fie eliminate pe cât posibil subiectivismul și exagerările, precum și abordările diferite ale celor trimiși în controale”. De cealaltă parte, prefectul județului, Cătălin Văsii, a menționat că a solicitat instituțiilor de control să acorde o mai mare atenție prevenției și consilierii. 

Conform unui comunicat al Prefecturii Brașov, dr. Dorin Enache a  menționat că „acțiunile de control efectuate de DSVSA se bazează pe metode științifice, instituția dispunând de specialiști și de un laborator acreditat, dar și faptul că, din păcate, există cazuri în care procedurile diverselor instituții de control nu sunt unitare, existând chiar interpretări diferite de la județ la județ”. 

Pe de altă parte, Sorin Susanu a precizat că el a solicitat această întâlnire, dar și ca va mai fi organizată încă una, pentru că au fost patroni de restaurante care ar fi dorit să participe la întâlnire, dar nu au știut de ea. 

„În timpul discuțiilor de la Prefectură unii reprezentanți din domeniul HoReCa au încercat inducerea percepției că e bine să nu se mai dea presei imagini din timpul controalelor.  Răspunsul meu a fost că noi avem o activitate transparentă. Am explicat și faptul că legea este valabilă pentru orice agent economic, indiferent de dimensiunea lui și nu mă voi lăsa intimidat de amenințări sau încercări de denigrare”, a declarat Susanu. 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Încă o sancțiune pentru Bistro de l’Arte, pentru aceleași probleme. Conflictul dintre unii cârciumari și Protecția Consumatorilor a ajuns în atenția prefectului județului – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.