Drept la replică: În legătură cu articolul „Din ciclul «Ciocu mic…», Prefectura Braşov bagă pumnul în gura presei şi trece la „comunicare unilaterală”

În legătură cu articolul „Din ciclul «Ciocu mic…», Prefectura Braşov bagă pumnul în gura presei şi trece la „comunicare unilaterală”, doresc să fac următoarele precizări: 

 

Grupul de Whatsapp la care faceți referire l-am deschis eu, pe numărul personal de telefon, pentru a facilita transmiterea informațiilor către presă. Am inclus în grup orice ziarist care și-a exprimat dorința în acest sens, astfel încât grupul numără acum 55 de membri.

De peste un an, pe grupul de Whatsapp la care faceti referire s-au transmis și se transmit informări și comunicate de presă atât în regim „forward” de la Ministerul Afacerilor Interne și de la Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților de Vacccinare împotriva COVID-19 (ceea ce reprezintă obligație de serviciu), cât și întocmite, după documentare, de reprezentantul Instituției Prefectului, precum și ca urmare a unor solicitări din partea presei. Aceasta, deși, în unele cazuri, alte instituții dețineau informația, iar cea mai simplă și directă cale pentru reprezentanții presei era să contacteze conducerile sau purtătorii de cuvânt ale/ai respectivelor instituții pentru a le obține, în loc să solicite, deseori pe un ton imperativ, Instituției Prefectului să facă acest demers în locul lor.    

În toată această perioadă, activitatea mea a depășit în fiecare zi programul normal de lucru, desfășurându-se inclusiv în fiecare zi de sâmbătă și duminică, efort pe care l-am acceptat fiind conștient că trecem printr-o perioadă atipică, dificilă pentru noi toți. Este, însă, greu de răspuns întotdeauna unor solicitări de informații care vin sâmbătă seara sau duminică, în condițiile în care, pentru a obține anumite date, este nevoie să te adresezi altor instituții. 

Din păcate, deși li s-a atras în câteva rânduri atenția, unii reprezentanți ai presei confundă acest grup de Whapsapp cu o platformă de discuții, ironii sau chiar cu un loc în care pot exersa tehnici de bullying. În plus, alți ziariști incluși în acest grup s-au arătat deranjați de aceste practici, afirmând că, din cauza lor, le este dificil să urmărească informările postate.

Aceasta este rațiunea pentru care în ziua de duminică, 28 martie, am decis să schimb setările respectivului grup de Whatsapp, astfel încât doar administratorul să poată posta mesaje. Din același motiv și comunicatorii altor instituții brașovene au procedat anterior la fel.

Aceasta nu înseamnă că un ziarist care are nevoie de o informație nu se poate adresa personal, pe același număr de telefon sau pe numărul de telefon al Instituției Prefectului, pentru a o obține. Comunicarea nu este, așadar „unilaterală”.

Punctual, în privința întrebărilor menționate în articolul dvs.:

 – decizia privind instituirea carantinei în Sânpetru nu este a CSJU, ci a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne și se aplică doar la Sânpetru, nu și la Ghimbav, pentru că doar la Sânpetru se referă; chestiuni evidente, de altfel, la prima lectură a textului deciziei pe care am transmis-o presei și care a fost postată pe site-ul Instituției Prefectului.

– referitor la criteriile care impun restricțiile pentru o localitate, altele decât incidența cazurilor de COVID-19, ați primit răspuns la puțin timp după ce ați adresat întrebarea – mai precis sâmbătă, 27 martie, orele 19.09 – răspuns pe care mi-ați transmis că îl apreciați.

– referitor la numărul de paturi ATI, întrebare adresată duminică, 27 martie, Direcția de Sănătate Publică Brașov a comunicat public, anterior, această informație.    

 

Ganea A. Marin 
Consilier, Cancelaria Prefectului – Județul Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.