Din ciclul „Ciocu mic…”, Prefectura Braşov bagă pumnul în gura presei şi trece la „comunicare unilaterală”

În epoca transparenței, Prefectura Brașov a trecut la „comunicarea unilaterală”, asta după ce purtătorul de cuvânt al instituției, probabil deranjat de întrebările repetate ale presei legate de situația infrastructurii sanitare (întrebări care nu şi-au găsit niciodată răspuns până acum), a decis că este mai confortabil pentru el şi instituţie să „taie firul comunicării”.

Iritat de întrebări care nu sunt foarte confortabile şi care probabil l-ar pune la ceva mai multă muncă decât cea cu care este obişnuit, comunicatorul oficial al Prefectului a eliminat presei posibilitatea de a pune întrebări pe grupul de Whatsapp al instituţiei – de altfel, un grup special creat pentru comunicarea directă şi rapidă. Astfel, pe respectivul grup nu a rămas în acest moment, decât posibiliatea administratorului (adică a comunicatorului) de a transmite comunicate de presă în regim „forward” de la MAI sau de la instituţii judeţene cu atribuţii în coordonarea acţiunilor anti-COVID – instituţii, de altfel, direct interesate de diseminarea unor informaţii. 

Practic, în epoca vitezei internetului și a informației transmise în timp real, comunicatorul Prefecturii a ales să reteze cea mai simplă și eficientă modalitate de comunicare bilaterală cu presa, preferând doar să „dicteze” ceea ce este convenabil. 

Mai grav este faptul că a făcut acest lucru deranjat de întrebările punctuale ale presei, legate de numărul paturilor de terapie intensivă pentru tratarea pacienților cu coronavirus și într-o perioadă în care numărul cazurilor grave și al deceselor crește exponențial. De asemenea, a făcut-o în contextul unor întrebări aplicate despre procedurile prin care o localitate întră în categoria celor cu restricţii zilnice extinse. Întrebări care, de altfel, stau pe buzele multor cetăţeni, în această perioadă… 

Ce a deranjat?

Întrebările care au pus capac purtătorului de cuvânt al Prefecturii sunt: 

  • câte paturi de ATI funcţionale sunt în judeţul Braşov?
  • de ce o decizie a CJSU se aplică doar la Sânpetru şi nu şi la Ghimbav, deşi incidenţa este asemănătoare? Care sunt criteriile care impun restricţiile zilnice pentru o localitate, altele decât incidenţa?

Opinia noastra este ca această decizie nu este una a conducerii Prefecturii, ci este vorba de un gest personal al purtatorului de cuvant al Prefecturii. Astfel, aşteptăm din partea prefectului Cătălin Văsii şi a subprefecţilor Codruţ Bucur şi Izabella Ambrus o reglementare cât mai rapidă a situaţiei, în spritul respectului şi al comunicării transparente cu presa şi cetăţeanul.

Am cerut şi un punct de vedere al prefectului Cătălin Văsii pe această temă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a transmis că va încerca să reglementeze acest aspect. 

 

 

1 Trackback / Pingback

  1. Din ciclul „Ciocu mic…”, Prefectura Braşov bagă pumnul în gura presei şi trece la „comunicare unilaterală” – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.