Cealaltă campanie de vaccinare, despre care nu vorbește aproape nimeni

28.689 de adolescente din România, țara europeană cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, s-au vaccinat împotriva virusului HPV, care provoacă boala, în ultimul an, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro. Este prima campanie de vaccinare anti-HPV derulată în țara noastră după mai bine de 10 ani de pauză și după un eșec total al primei campanii, din anul 2008. Cifrele sunt peste așteptări, iar faptul că „am format un bulgăre de zăpadă numit încredere, care se rostogolește și crește, este extraordinar”, explică, pentru HotNews.ro, medicul Gindrovel Dumitra, unul dintre oamenii care s-au zbătut cel mai mult, în ultimul deceniu, pentru ca vaccinarea cu vaccinul ce previne îmbolnăvirea de câteva tipuri de cancer să fie din nou posibilă pentru adolescentele românce.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV. Campania de vaccinare împotriva HPV este cealaltă campanie de vaccinare derulată în acest moment în țara noastră, în afara celei împotriva COVID-19. Cea despre care nu vorbește aproape nimeni. 

„Este un lucru extraordinar faptul că deja am format un bulgăre de zăpadă care, rostogolindu-se, trebuie să crească din ce în ce mai mult. Iar acest bulgăre de zăpadă se numește încredere. Încrederea părinților în acest vaccin, care este un vaccin sigur, eficient și mai ales poate să salveze viața unei fetițe care nu se va mai îmbolnăvi de cancer de col uterin. Iar asta este ceea ce contează.” – Gindrovel Dumitra, medic de familie, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru HotNews.ro.

 

În jur de 3.300 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala, România fiind țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Practic, 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în România, de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită numai prin vaccinarea împotriva virusului HPV. 

În spatele cifrelor seci se afă mame, fiice, surori, bunici, prietene sau soții. Pierdute de familiile, copiii sau soții lor. „Poate că cifrele nu au aceeași valoare ca atunci când au un nume”, subliniază medicul Gindrovel Dumitra.

Virusul HPV (Human Papiloma Virus) este cea mai cunoscută infecție virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Aproape fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcurcul vieții, în contact cu cel puțin una dintre tulpinile virusului HPV.

Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

În anul 2008, România se număra printre primele țări care introduceau vaccinarea împotriva HPV, simultan cu Marea Britanie. Campania de atunci a fost însă un eșec total – doar 2% dintre fetele eligibile au fost vaccinate.

Mai multe detalii, AICI. 

1 Trackback / Pingback

  1. Cealaltă campanie de vaccinare, despre care nu vorbește aproape nimeni – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.