Suspiciunile de vaccinare fictivă sau „vaccinarea la chiuvetă”. Medic: Unii pacienți ne cer să mimăm actul de vaccinare

Foto: Getty Images
Unii români pun presiune pe medicii de familie să le ofere certificatul de vaccinare fără să îi vaccineze anti-COVID, spune președintele grupului de vaccinogologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, Gindrovel Dumitra. Declarațiile au loc în contextul în care managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a vorbit despre așa-numita „vaccinare la chiuvetă” – „te duci, plătești underground cât e vaccinarea, doza se aruncă și tu obții certificatul că ești vaccinat”. 
 
Medicul Gindrovel Dumitra a spus joi, la Digi FM, că nu are suspiciuni că unii medici de familie ar fi luat bani ca să le dea pacienților certificate de vaccinare și să nu îi vaccineze, însă i s-a întâmplat și lui ca unii pacienți să îi ceară certificat de vaccinare fără să se vaccineze anti-COVID.
 
„(…) am avut și eu pacienți care mi-au solicitat ca, la momentul vaccinării, să mimăm actul vaccinării. Lucru pe care nu l-am acceptat. Există o presiune din partea unor pacienți, mai ales cei care se deplasează, în acest moment, în alte țări ale Uniunii Europene și au nevoie de certificatul de vaccinare. Sigur că numărul lor este foarte, foarte redus. Eu am încredere în capacitatea colegilor mei, medici de familie, să nu facă acest lucru”, a afirmat medicul.
 
El a admis că astfel de situații ar fi fost în mai multe zone ale țării: „Din discuțiile pe care le-am purtat cu colegii mei, pe forumurile noastre de discuții, a reieșit că s-a întâmplat și în altă parte. Dar colegii spun că nu au dat curs solicitării”.
 
Declarațiile vin în contextul în care managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a vorbit despre așa-numita „vaccinare la chiuvetă” – „te duci, plătești underground cât e vaccinarea, doza se aruncă și tu obții certificatul că ești vaccinat”. El susține că au apărut aceste suspiciuni în condițiile în care unii pacienți cu COVID-19 ajung la spital cu forme severe, deși spun că sunt vaccinați.
 
„Discrepanța între evoluția bolii și modul în care ei s-au declarat a fi vaccinați, chiar dacă au certificatul de vaccinare, ne-a făcut să ne punem întrebări, iar acest fenomen a apărut în mod special la persoanele vaccinate cu doza unică. Să nu fie vorba, între ghilimele, de vaccinarea la chiuvetă. Adică te duci, plătești underground cât e vaccinarea, doza se aruncă și tu obții certificatul că ești vaccinat. Cert este că deja în spațiul public se aude din ce în ce mai mult de oameni care caută să obțină certificate fără să fie vaccinați.  Atragem atenția tuturor care fac vaccinare, pe această cale, să nu se joace cu asemenea lucruri, pentru că pun în pericol viața oamenilor!”, a declarat miercuri, la Digi 24, medicul Cristian Oancea.
Până acum, Poliția Timiș a anunțat că a început verificări și că a fost deschis dosar penal pentru infracțiunile de fals intelectual şi zădărnicirea combaterii bolilor:
 
„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, că persoane infectate cu virusul SARS COV2, internate într-o unitate spitalicească din municipiul Timişoara, ar deţine certificate de vaccinare susceptibile a fi nereale, vă comunicăm că structurile specializate din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş au demarat verificări în vederea clarificării tuturor aspectelor şi luarea măsurilor legale care se impun. A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi zădărnicirea combaterii bolilor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.