Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a venit vineri la Brașov pentru a discuta cu autoritățile locale despre infrastructura de sănătate din județul nostru, dar și pentru a semna cu Primăria Brașov și Consiliul Județean Brașov protocolul de cooperare pentru realizarea Spitalului Regional Brașov.
După ce a semnat acest document, ministrul a prezentat într-o conferință de presă și posibilele surse de finanțare pentru acest proiect, dar și pentru o altă investiție: noul Spital de Boli Infecțioase și Preumoftizioligie ce se va construi lângă spitalul regional.
„În ceea ce privește Spitalul Regional, acesta va putea fi finanțat prin Programul Operațional (POS) Sănătate 2021 – 2027. Programul Operațional Sănătate a intrat într-un proces de restructurare, odată cu apariția Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, avem în plan să creștem alocarea pentru spitalele regionale. În principiu, am ales ca spitalele regionale să nu le finanțăm prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru că durata de construcție a unui spital regional, fiind un proiect de infrastructură majoră, este destul de lungă și există riscul ca, până în august 2026, să nu finalizăm cele trei spitale regionale, care sunt acum gestionate de către Ministerul Sănătății, și nici spitalul regional din Brașov. Astfel că acestea nu au fost incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, ci se vor regăsi în POS Sănătate”, a declarat Mihăilă.
În schimb, a continuat ministrul, proiectul noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie a fost incluse în lista PNRR.
„Primăria Brașov a trimis către Ministerul Sănătății un studiu de prefezabilitate pentru un spital de boli infecțioase și pneumologie, iar acest spital a fost pus în lista de PNRR, împreună cu alte proiecte de investiții. Decizia finală va fi după ce vom avea studiul de fezabilitate, proiectul tehnic și vom vedea alocarea bugetară pentru PNRR”, a mai spus ministrul.
După vor fi stabilite proiectele ce urmează a beneficia de finanțare prin PNRR, reprezentanta Ministerului Sănătății a menționat că că va fi aprobată o hotărâre de Guvern privind criteriile de prioritizare a investițiilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. După finalizarea documentelor tehnice aferente pentru fiecare investiție în parte, Guvernul va aproba hotărâri pentru fiecărui proiect.
Lucrările la Spitalul Regional Brașov vor dura 36 de luni
În acest moment, proiectul Spitalului Regional de Urgență este în stadiul realizării Studiului de fezabilitate, fiind la faza finală, majoritatea avizelor fiind deja eliberate. Ultimele avize care trebuie obținute sunt cele de mediu, SGA și DSP, și se așteaptă eliberarea avizului de la Autoritatea Aeronautică.
Primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că au fost pregătite cinci scenarii posibile:
„Varianta pe care o considerăm optimă prevede un termen de finalizare a lucrărilor de 36 de luni. Până să ajungem în etapa lucrărilor trebuie să trecem prin calvarul procedurilor. În aceste condiții este greu să prevezi când încep lucrările”.
Odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, aceste va fi prezentat Consiliului Local Brașov spre aprobare, după care se va trece la etapa de elaborare a documentației necesare finanțării.
Studiul de fezabilitate este realizat de consorțiul de firme selectat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), format din companiile PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP și Clifford Chance Badea SPRL.
1 Trackback / Pingback