Joc riscant pentru Primăria Brașov. Cere o parte din banii pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență prin PNRR

Primăria Brașov vrea să obțină o parte din banii pentru Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Proiectul unității sanitare este inclusă pe lista extinsă de 49 de spitale ce sunt luate în calcul pentru finanțarea prin PNRR, însă dintre acestea vor fi alese 25 pentru care se vor da banii.

Cum proiectul a fost inclus pe listă, Consiliul Local Brașov a aprobat în 8 decembrie o hotărâre prin care a fost aprobată depunerea de către Primăria Brașov a unei cereri de finanțare prin care va solicita suma de  989.570.519 lei fără TVA pentru construirea noului spital. Dacă ar fi obținută, suma ar acoperi parțial valoarea investiției, care este estimată la 2.370.456.120,39 lei fără TVA. 

De ce este un joc riscant

În cazul în care ar obține banii prin PNRR, pentru „Regional”, Primăria Brașov va trebui să respecte termenul de finalizare a proiectului, respectiv 30 iunie 2026, ceea ce pare aproape imposibil, având în vedere amploarea investiției, dar și stadiul actual al proiectului. De altfel, încă de anul trecut, chiar Primăria Brașov a anunțat că nu are în plan să solicite finanțare prin PNRR pentru proiect, pentru că există riscul să nu fie finalizat la timp.

Același mesaj a fost transmis și  colega de partid a primarului Brașovului, Ioana Mihăilă, în perioada în care era ministru al Sănătății. Practic, decizia de joi, municipalitatea brașoveană a intrat într-un joc riscant, pentru că în cazul în care nu se va finaliza proiectul la timp, banii trebuie restituiți.  

Va fi sacrificat noul spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie? 

În ceea ce privește șansele de a obține finanțarea prin PNRR pentru Spitalul Regional, acestea sunt destul de mici, iar depunerea cererii de finanțare pare, mai degrabă, un joc de imagine de genul „noi am încercat”. 

Brașovul mai are pregătit și dosarul de finanațare pentru construirea noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, despre care tot fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă a spus încă de anul trecut că ar urma să fie finanțat prin PNRR. Anul acesta, când a venit la Brașov, actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a dat de înțeles că acest proiect are toate șansele să beneficieze de banii europeni prin PNRR. Investiția se ridică la 584.089.096 lei, cu tot cu TVA, iar din această sumă, municipiul Brașov ar trebui plătească 24.571.893 lei.

Altfel spus, este greu de crezut că Brașovul va obține bani pentru două spitale. De asemenea, este puțin probabil să asistăm la o „răsturnare de situație”, adică alegerea „Regionalului” în locul „Infecțioaselor”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.