TOP. Cei mai buni primari, cei mai slabi primari din judeţul Braşov

În a doua jumătate a lunii octombrie 2020, primării din județul Brașov depuneau jurământul. Unii erau la primul mandat, alții erau reconfirmați în funcție prin votul cetățenilor. Indiferent de situație, așteptările erau mari.

După un an de mandat, unii au confirmat, unii au dezamăgit, unii au fost surprize plăcute, în timp ce alții au ajuns să fie considerați catastrofe. Despre unii edili se vorbește de bine, alții sunt criticați sau ironizați non-stop. Ba mai mult, anul acesta au apărut deja și campaniile de strângere de semnături pentru demiterea unor primari care sunt la polul opus faţă de ceea ce au promis. Ce e drept, aceste campanii sunt mai mult sau mai puțin politice, dar, chiar și așa, ele trebuie să reprezinte, cel puţin pentru edilii în cauză, un semnal ce nu poate fi ignorat.

Pe de altă parte, au fost edili care au reușit să ducă la bun sfârșit “misiuni imposibile” sau au luat decizii pe care nimeni nu credea că le vor lua sau, pur și simplu, au “readus la viață” localități care erau încremenite de mulți ani.  

După acest prim an de mandat al primarilor, redacția Brașov Metropolitan propune două topuri, cu cei mai buni si cei mai slabi edili, luând în calcul realizările și nerealizările lor cu care s-au evidenţiat.  

Top cei mai buni primari: 

1. Camelia Bertea (USR), primarul orașului Victoria

În primul an de mandat a reușit sa redeschidă spitalul din oraș, după ce acesta fusese închis în anul 2011, odată cu unitățile similare din Codlea și Săcele. Meritul redeschiderii spitalului este cu atât mai mare, cu cât sprijinul din partea statului român a fost minim (a dat avizele), iar sume semnificative de bani au fost atrase de la sponsori sau din donații. 

 

2. Mihai Cîmpeanu (PSD) – primarul municipiului Codlea

Și-a asumat organizarea unui referendum local, prin care cetățenii au fost întrebați dacă sunt de acord ca municipalitatea să contracteze un împrumut pentru realizarea variantei ocolitoare a localității. Cel puțin în județul Brașov, este pentru prima dată când cetățenii au fost consultați prin referendum privind o investiție importantă.  Referendumul nu a fost validat, prezența la urne fiind una redusă, însă merită apreciat gestul organizării lui.

 

3. Ionel Fliundra (PNL) – primarul orașului Ghimbav

După mulți ani în care Ghimbavul a rămas încremenit, în ultimul an, lucrurile au început să se miște. În oraș a început modernizarea străzilor din zona nouă a localităţii, dar a început și construirea unei noi creşe. Despre unele investiții se discuta de aproximativ 10 ani în localitate, dar proiectele nu trecuseră de faza documentațiilor. De asemenea, în județul Brașov, Ghimbavul a fost “deschizător de drumuri” în ceea ce privește evenimentele culturale din vară, într-o perioadă în care mulți primari ezitau să organizeze un concert în aer liber.

 

4. Virgil Popa (PSD) – primarul municipiului Săcele

Anul acesta a reușit sa închidă depozitul neconform de deșeuri din localitate. De altfel, Municipiul Săcele este prima localitate din județul nostru care a finalizat un astfel de proiect. Investiția este importantă în contextul în care România este în procedura de infrigement din cauza faptului că nu a reușit să închidă depozitele neconforme în termenul stabilit de Comisia Europeană.

Virgil Popa – primar Săcele

 

Top cei mai slabi primari

1. Allen Coliban (USR) – primarul municipiului Brașov

În primul an de mandat nu a trecut de etapa “grupurilor de lucru”, a analizelor sau studiilor şi discuţiilor. În toată aceasta perioada nu a fost începută nicio investițiemajoră în Brașov. Ba mai mult, unele proiecte “moștenite” de la vechea conducere a Primăriei (cum este cazul spitalului regional sau a garajului modern pentru autobuzele RATBV) au fost întârziate. Toate astea, în condițiile în care anul trecut, în campania electorală, Allen Coliban a promis o serie de investiții și programe de dezvoltare.

În plus, transparenţa în administraţie, mult promisă în campania electorală, este în acest moment un mit, iar comunicarea publică a instituţiei şi a primarului a devenit mai mult o chestiune de PR şi de promovare a propriei persoane.  

2. Sorin Ciobanu  (PNL) – primarul orașului Predeal
A fost ales primar al unui oraș care, aproximativ doi ani, nu a avut primar, viceprimar și nici consiliu local. Noul primar nu a reușit să “repună corabia pe linia de plutire”, nici la un an de la preluarea mabdatului, Predealul rămânând, în continuare, un oraș mort care nu vine cu nicio perspectivă de dezvoltare pentru viitorul apropiat. De altfel, mai în glumă, mai în serios, predelenii – obişnuiţi ca localitatea lor să nu aibă un edil, se întreabă dacă au sau nu primar.

3. Marian Arhire (USR) – primarul comunei Sânpetru
Este considerat un primar “catastrofă”, chiar și de către colegii lui de partid. În primul an de mandat nu are nicio realizare în palmares. De altfel, în comună se strâng semnături pentru demiterea lui, iar potrivit unor surse, campania este susținută și de USR-iști.

4. Liviu Butnariu (PNL) – primarul orașului Râșnov
Chiar dacă este primar al orașului din anul 2017 (ales după ce Adrian Veștea a renunțat la mandat, pentru a deveni președinte al Consiliului Județean), în afara lucrărilor de restaurare a cetății (proiect pe care l-a preluat de la predecesorul său) nu a început niciun proiect major. În toți acești ani, investiții importante pentru râșnoveni (cum este, de exemplu, creșa) proiectele sunt etapa documentațiilor sau a identificării surselor de finanțare.

 

1 Comentariu

  1. Într-adevăr Coliban este un primar neașteptat de slab, dezinteresat de cunoașterea și rezolvarea adevăratelor probleme cu care se confruntă brașovenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.