Grădinița nr. 34, prima unitate de învățământ din Brașov care își produce toată energia electrică cu panouri fotovoltaice. Urmează Colegiul „Ioan Meşotă”

Grădinița cu program prelungit nr. 34, de pe str. Turnului nr. 2, a devenit prima unitate școlară din Brașov care se autoalimentează cu energie produsă din surse regenerabile, iar surplusul îl livrează în reţeaua urnizorul de energie Electrica Furnizare.

 

În cadrul parteneriatului dintre Municipalitate și Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES au fost finalizate lucrările de instalare a sistemului de panouri fotovoltaice, montat pe acoperișul grădiniței. CU ajutorul acestui sistem, unitatea de învăţământ devine un prosumator (persoane fizice sau juridice care produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică).

 

Această investiție, în valoare de 32.000 de lei, a fost susținută de companii membre PATRES, iar proiectul a demarat în cadrul Forumului Orașelor Verzi, anunţă Primăria Braşov.  

 

 

 

„Urmează Colegiul Național Ioan Meșotă, cu fonduri de la bugetul local, unde vom instala un sistem cu putere și mai mare, care să facă față nevoilor acestei unități de învățământ, dar care să poată vinde și o cantitate mai mare în perioadele de vară. În funcție de rezultatele obținute, ne propunem să extindem acest program și la alte unități de învățământ, astfel încât să consumăm energie regenerabilă, dar să și reducem costurile. Le mulțumim partenerilor noștri de la Asociația PATRES pentru susținere și ne dorim ca parteneriatul să continue”, a declarat Allen Coliban, primarul Brașovului.

Sistemul instalat la Grădiniţa nr. 34 cuprinde 16 panouri fotovoltaice 375 Wp fiecare, total instalat 6 kWp; structură de susținere; un invertor 5 kW; smart meter, protecții și tablou conexiuni. 

„Implementarea acestui proiect pilot este dovada că și o municipalitate, școală, grădiniță, poate deveni prosumator și să producă energie verde pentru propriul consum, excesul fiind livrat în rețea, contribuind astfel la reducerea emisiilor de CO2. Sistemul de panouri fotovoltaice instalat va produce aproximativ 6.6 MWh anual, procentul de autoconsum fiind de peste 70%, și va ajuta la reducerea cheltuielilor anuale cu energia cu peste 20%”, precizează Martin Moise, prim vicepreședinte PATRES, conform unui comunicat de presă transmis de Primăria Braşov. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.