Deputatul USR Brașov Tudor Benga este primul membru al organiziei județene care ia oficial atitudine față de modul în care Primăria condusă de colegul său, Allen Coliban, a ales să facă administrație anul trecut, și mai ales faţă de modul în care a atribuit direct unele contarcte, către “firme prietene”.
Primăria nu a venit cu explicaţii convingătoare…
BrașovMetropolitan.ro a scris la începutul lui decembrie anul trecut despre încercarea Primăriei Brașov de a atribui direct un trecut de promovare firmei deținute de familia unuia dintre consilierii județeni USR Brașov. În urma valului de reacţii creat, la decizia firmei contractate, înţelegerea nu a mai fost semnată.
Câteva zile mai târziu, am scis despre faptul că primăria condusă de Allen Coliban a atribuit, tot direct (dar via Asociația Metropolitană de Transport) un contract pentru realizarea studiului de gestionare a parcărilor din oraș. Contractul a fost oferit unei firme ce aparține unui fost candidat USRPLUS de la București.
La finalul anului, tot BrasovMetropolitan.ro descoperea prin “meandrele SICAP”, că Primăria Braşov a atribuit, cum altfel decât direct, şi un contract de 130.000 de lei, pentru branduirea şi “redesenarea” logo-ului Braşovului. Contractul a fost “înmânat” firmei lui Felix Tătaru, un creativ care apare în Dosarul Gala Bute.
Precizări convingătoare din partae Primăriei Braşov, care să explice de unde urgenţa acesrtor atribuiri, de ce alegerea unor firme sau persoane “de casă” sau de ce atâta lipsă de transparenţă (având în vedere că unele contracte au venit chiar pe final de an 2021, în ultimele zile), nu au venit încă din partea Primăriei Braşov şi a primarului Coliban.
În schimb, la începutul acestui an, deputatul Tudor Benga a avut o încercare de a lua atitudine faţă de modul de lucru de la Primăria Braşov şi, printr-o postarea pe pagina sa de Facebook, a amintit despre promisiunile USR din campania electorală:
“I-am zis și lui Allen și vă zic și vouă, fiindcă deja m-ați tras destul de mulți de mânecă, sub o formă sau alta, pe subiect de la finalul lui noiembrie încoace: cred că Primăria Brașov ar trebui să fie super scrupuloasă cu instrumentul atribuirii directe. Instrumentul atribuirii de contracte prin încredințare directă este perfect legal sub un anumit plafon și absolut legitim în anumite circumstanțe. Însă mai ales prin prisma promisiunilor pe care noi USRPLUS le-am făcut alegătorilor și mai ales dată fiind schimbarea profundă pe care am promis-o la Brașov față de metehnele vechii administrații cred că e foarte important ca genul acesta de instrument să fie folosit cu maximă chibzuința, adică pe cât posibil doar în cazuri de strictă urgență sau maximă necesitate. E o chestiune importantă de principiu vis a vis de promisiunile pe care le-am făcut cetățenilor, chiar și în condiții de puternică ostilitate politică cum este în prezent situația la Brașov”.
Fii primul care comentează