Cât ne costă de fapt inflația? Cifrele oficiale: pe un salariat îl costă circa 100 de lei/ lună, pe un pensionar 80 de lei, lunar. Câți bani în plus scoți din buzunar la oraș și câți la țară

Costul inflației pentru o familie medie din România (doi adulți și un adolescent) este de circa 250 de lei lunar, fiind evident diferit în cazul în care familia e compusă din șomeri, salariați sau pensionari. În cazul unei familii de salariați, costurile urcă la aproape 300 de lei (pentru același coș de produse), inflația ”costând”diferit în mediul urban și cel rural.
 
Datele au la bază structura coșului de consum calculată de INS (pe baza Anchetei Bugetelor de Familie), aplicând indicii prețurilor de consum pentru fiecare categorie de produse în parte. 

Potrivit INS, cheltuielile unei familii cu mărfurile alimentare, nealimentare și cu plata serviciilor sunt următoarele:

 

Cheltuielile de mai sus reprezintă medii lunare /persoană și sunt exprimate în lei.
 
Calculele se bazează pe cele mai recente date transmise de INS privind inflația, dar prețurile sunt în continuă schimbare, iar datele de luna viitoare ar putea însemna costuri mai ample cu inflația.
 
După aplicarea coeficienților de inflație, noile cheltuieli lunare/persoană sunt:
 
Diferențele (plusul de cheltuieli lunare exprimate în lei/lună/persoană) sunt:
 
 
 
Dacă în familie sunt 4 membri, înmulțiți cu 4 rezultatul veți afla costul lunar al inflației în cazul unei familii de 4 persoane.De asemenea, am presupus că nivelul taxelor/impozitelor rămâne constant, la fel ca și contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.
 
În SUA, costul mediu lunar al inflației este de circa 280 de dolari pe lună, potrivit Wall Street Journal, dar americanii au obiceiuri de consum diferite.
 
Scumpirile la legume, fructe, ouă (LFO) se vor apropia de 12% în primul trimestru al anului, potrivit Raportului privind inflația, publicat vineri de Banca Națională. De asemenea, se vor manifesta în continuare presiuni inflaționiste pe segmentul energiei (inclusiv în cazul combustibililor, pe fondul evoluției cotațiilor globale ale țițeiului). Din aprilie, după încheierea perioadei de aplicare a măsurilor de sprijin prevăzute în legislație, prognoza este grevată de incertitudini majore (legate de prețurile la energie). Inflația va ajunge la două cifre în lunile următoare, cel mai mare nivel din ultimii 18 ani. Din 2004 încoace, inflația nu a depășit două cifre în România (atunci era 11,9%).
 
Mai multe detalii AICI 

1 Comentariu

  1. Efectele crize post Covid inca nu se simt cum trebuie, dar le vom simti cat de curand din plin, toata injectia de capital care incerca ei sa o faca prin diferite programe, nu o sa ajute foarte mult economia, iar daca pun in aplicare noile taxe care le tot vehiculeaza prin parlament o sa fie din ce in ce mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.