Buget aprobat cu vorbe grele în Consiliul Local Brașov. Agenția Metropolitană Brașov și Asociația de Transport Metropolitan trebuie să se descurce cu mai puțini bani

Consilierii locali brașoveni au aprobat vineri bugetul local al municipiului, dar asta după lungi discuții pe opt amendamente. Astfel, la propunerea consilierilor locali PNL au propus creșterea de la 350.000 la 1 milion de lei a alocației necesare documentației tehnice pentru amenajarea unui parc pe Dealul Melcilor și reconversia fostei cariere din Valea Cetății și scăderea, de la 300.000 la 100.000 de lei a alocării bugetare pentru realizarea de documentații tehnice necesare proiectului „Amenajare urbană Bulevardul Victoriei”. Ambele amendamente au fost votate cu 14 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”. 

Inițiatorii au argumentat că proiectul ce vizează zona Dealul Melcilor – carieră este unul complex, presupune amenajarea unui parc pentru persoane cu dizabilități, suprafața analizată este mare, motiv pentru care se justifică majorarea sumei alocate inițial. 

În schimb primarul a spus că dacă se reduce alocarea pentru Bulevardul Victoriei, există riscul să nu poată fi semnat contractul de servicii din cauza prețului mic. El a argumentat că este nevoie de proiectul de amenajare a zonei Bulevardului Victoriei pentru că respectiva documentație trebuie corelată cu alte proiecte ce vizează arteră și pentru care au fost obținute finanțări europene.  

Un singur amendament fără discuții 

Un alt amendament, depus de Alexandru Pușcașu (PNL), a vizat alocarea sumei de 120.000 de lei, pentru documentațiile tehnice pentru construcția de toalete publice care să aibă și facilități pentru mame cu bebeluși, în trei parcuri din municipiu (Tractorul, Trandafirilor, Noua). Acesta a fost singurul amendament care nu a stârnit contre între aleși și a fost aprobat cu 25 de voturi din 26 exprimate. 

Minus un milion pentru Ghidul de finanțare a evenimentelor culturale 

Consilierul local PSD, Alexandra Crivineanu (PSD) a depus un amendament care prevede scăderea de la 4 milioane lei la 3 milioane lei a fondurilor alocate pentru schema de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale. Argumentul ei a fost că anul trecut a fost cheltuită suma de 2,5 milioane de lei și a reclamat că au beneficiat de finanțare și operatori culturali care au avut probleme cu municipalitatea brașoveană, cum a fost cazul Asociației Amural. În completare, consilierul local PNL Cătălin Anton a declarat că a solicitat un raport privind evenimentele de anul trecut și nu a primit acest document. 

În replică, viceprimarul Flavia Boghiu a spus că nu au fost stabiliți indicatorii care să stea la baza raportului. 

Într-un final, amendamentul a fost votat cu 14 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.  

Câți bani a mai primit Agenția Metropolitană Brașov 

Consilierul ocal Raluca Stancu (PSD) a propus reducerea cotizației municipiului către Agenția Metropolitană Brașov la 2 milioane lei, față de 3,2 milioane solicitat. Pe de altă parte, viceprimarul Brașovului Sebastian Rusu a propus stabilirea cotizației municipiului către Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov la 2,5 milioane lei, față de 3.077 milioane lei solicitați. Ambele amendamente au fost votate cu 14 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”. 

Referitor la cotizația Agenției Metropolitane Brașov, consilierii PSD și cei ai PNL au amintit că aceasta a solicitat majorarea cotizației cu un milion de lei față de anul trecut, iar diferența este folosită pentru angajări. De asemenea, au amintit că anul trecut au fost angajate persoane doar pentru ca acestea să fie transferate la primărie. 

De cealaltă parte, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că anul acesta este mare nevoie de expertiza AMB, având în vedere că se pregătesc cererile de finanțare pentru programele europene. Totodată, el i-a acuzat pe aleșii locali PSD și PNL „își încordează mușchii”. Pe de altă parte, directorul AMB, Dragoș David, a menționat că anul trecut a obținut o finanțare nerambursabilă de 12 milioane de lei pentru o parte a documentației pentru trenul metropolitan. 

Deocamdată, 150.000 lei pentru consultanța juridică 

De asemenea, a fost aprobat (cu 14 voturi pentru și 12 împotrivă) un amendament al consilierului local Pamela Diaconu (PNL), prin care se reduce alocarea pentru consultanța juridică asigurată de terți de la 900.000 lei la 150.000 lei. Argumentul inițiatorului a fost că anul trecut s-au cheltuit 250.000 lei pentru consultanță, iar anul acesta este suficientă suma de 150.000 lei pentru cele patru dosare amintite în nota de fundamentare. De cealaltă parte, primarul i-a acuzat că taie dreptul de apărare a Primăriei și a precizat că anul acesta sunt estimate noi acțiuni în instanță. Dacă vor fi noi dosare, se va suplimenta bugetul la rectificare, au răspuns aleșii PNL și PSD. 

Alt amendament, propus de viceprimarul Sebastian Rusu, a vizat tăierea alocației de 800.000 de lei pentru achiziționarea a 8 aspiratoare stradale. Și acesta a fost aprobat cu 14 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.  

Schimburi tăioase de replici, între primar și viceprimarul Sebastian Rusu 

În timpul ședinței de plen au fost și schimburi tăioase de replici între primarul Brașovului, Allen Coliban și viceprimarul Sebastian Rusu. „Luați lucrurile personal”, „Ați făcut o înșiruire furibundă de afirmații”, „V-aș sugera să aveți grijă ce vă doriți pentru foști politicieni, pentru că vi s-ar putea întâmpla și dumneavoastră”, au fost câteva dintre replicile lui Rusu. 

Allen Coliban nu a rămas dator: „Față de acest buget vă bateți joc”, „Dacă tăceai, filosof rămâneai”, „Dumneavoastră, lideri ai PNL, luați în brațe oameni care nu pot avea acces la banii publici”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.