Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, care funcţionează în sistem pavilionar de mulţi ani, cu secţiile II şi III de Psihiatrie într-o clădire închiriată pe strada Mihai Eminescu, a relocat , la sediul central de pe strada Prundului, toți bolnavii psihic. Este o mişcare pe care mulţi braşoveni nu o agreeaza, mai ales din rândul celor care locuiesc în zonă sau care au copii care învaţă la unităţile şcolare din centrul vechi (la Colegiul „Andrei Șaguna” sau Liceul „Andrei Mureşianu”, de exemplu). De asemenea, mutarea este evident în detrimentul a sute de pacienți, din ambele patologii, neurologie sau psihiatrie. Vom detalia în continuarea articolului.
În schimb, reprezentanții Consiliului Judeţean Brașov, în coordonarea căruia se află spitalul, precum şi managementul unităţii spitalicești, susţin că este soluţia cea mai bună în acest moment. Deși au primit un referat de la 8 medici din spital, care explică foarte clar de ce aceasta nu este o soluție bună, responsabilii din Consiliul Județean s-au spălat pe mâini. Iar ceva explicații au venit doar după ce Monitorul Expres a dezvăluit, vineri, în exclusivitate, situația extrem de tulbure de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Contractul de închiriere a clădirii de pe str. Mihai Eminescu expiră la sfârşitul lunii
Mutarea celor două secţii de Psihiatrie – cronici din imobilul de pe strada Mihai Eminescu la sediul central al spitalului, de pe strada Prundului, vine în contextul în care la finele acestei luni expiră contractul de închiriere a pavilionului. Această mutare vine şi cu o scădere vizibilă a numărului de paturi, avizată deja, fără nicio problemă, de Direcţia de Sănătate Publică Braşov.
„Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a solicitat în regim de urgenţă obţinerea avizului temporar al DSP privind reducerea numărului de paturi de spitalizare continuă şi de zi, ca urmare a mutării secţiilor din clădirea pentru care Consiliul Judeţean a plătit chirii de ordinul a sutelor de mii de euro începând cu anul 2013, în spaţiile identificate şi pregătite de conducerea unităţii medicale în sediul de pe strada Prundului. Secţiile mutate totalizau 120 de paturi de spitalizare continuă şi 4 pentru spitalizare de zi, iar în noile spaţii vor fi disponibile 32 de paturi pentru Secţia Psihiatrie II, 35 de paturi pentru Secţia Psihiatrie III şi 6 paturi la Compartimentul Psihiatrie Cronici”, se arată în explicaţia prezentată de Consiliul Judeţean Braşov.
Tot CJ susţine că „această reorganizare a activităţii Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, odată cu expirarea contractului de închiriere între Consiliul Judeţean şi proprietarul clădirii de pe strada Eminescu, este realizată exclusiv în beneficiul pacienţilor cu patologii psihiatrice şi neurologice”.
Pe de altă parte, managementul Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie anunţă că, în contextul acestei reorganizări, urgenţele neurologice, care până acum erau preluate, în mare parte, de secţia de pe strada Prundului, vor fi trimise, de acum, direct la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde există, de asemenea, o secţie de Neurologie.
„La nivelul conducerilor Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă s-a convenit o modalitate de colaborare în ceea ce priveşte urgenţele neurologice, astfel încât ele să fie preluate în mare parte de către Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi tratate în cadrul acestuia”, după cum a transmis Consiliul Judeţean Braşov. „Soluţia reorganizării secţiilor clinice prin relocarea celor de psihiatrie este cea mai bună. Toate cele trei specialități medicale ale spitalului – psihiatrie, neurologie și recuperare – la care se adaugă laboratorul și imagistica vor beneficia în perioada următoare de suportul necesar unei bune desfășurări a activității medicale. În consecință, consider că nevoile și cerințele medicale ale Județului Brașov impun măsuri urgente, importante, inspirate și realiste pentru a oferi drepturi egale pentru toți pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă”, a precizat Petru Iftene, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.
De ce nu va fi nicidecum mai bine pentru pacienții brașoveni. ”Inspirația” managerului, tradusă în date ”reci”
Reamintim cititorilor ce spun cei de la Consiliul Județean : „această reorganizare a activităţii Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, odată cu expirarea contractului de închiriere între Consiliul Judeţean şi proprietarul clădirii de pe strada Eminescu, este realizată exclusiv în beneficiul pacienţilor cu patologii psihiatrice şi neurologice”. Iată de ce considerăm că această explicație este doar o încercare de a arunca praf în ochii celor care nu știu exact ce se întâmplă în acest spital, odată cu această mutare, care nu va fi, sub nicio formă, în beneficiul pacienților :
- numărul paturilor pentru ambele patologii ( psihiatrie și neurologie) scade dramatic prin această mutare: la psihiatrie, de la 124 de paturi, la 73. La Neurologie, de la 82, la 25 de paturi! Cum se poate aprecia că schimbarea este benefică pacienților? În acest context, reamintim declarația managerului Petru Iftene: ”…consider că nevoile și cerințele medicale ale Județului Brașov impun măsuri urgente, importante, inspirate și realiste pentru a oferi drepturi egale pentru toți pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă”. Sunt acestea măsuri inspirate când dispar aproape jumătate din paturile de psihiatrie și 70% din paturile de neurologie și recuperare neurologică? Grijă față de bolnavi? Unde? Cum?
- circuitele în clădirea în care au fost comasați în week-end toți pacienții nu au fost făcute încă. Este foarte curios cum a fost dată această aprobare, de urgență, fără a se verifica , în mod serios, existența, înainte de mutare, a circuitelor spitalicești.
- mobilierul din saloanele în care au fost mutați pacienții cronici de la psihiatrie este total nepotrivit (nu unul special pentru o secție de psihiatrie acuți), chiar periculos pentru acești bolnavi și pentru cadrele medicale care îi au în grijă. Geamurile sunt securizate cu folie anti-cioburi, nu cu gratii. Prin ușile din termopan se poate trece ca prin brânză în cazul unei crize a bolnavului psihic. Este vorba de siguranța bolnavilor și a personalului, care este pusă grav în pericol!
- planul este ca sala de mese a bolnavilor de pe secțiile de psihiatrie să fie pe un tunel din sticlă care leagă 2 clădiri !
- nu există nicio curte unde bolnavii de pe secțiile de psihiatrie să poată să se recreeze, deși acest lucru este obligatoriu în acestă patologie!
- bolnavii neurologic sunt cei mai afectați, având în vedere reducerea drastică a numărului de paturi. Spitalul Județean nu are o secție suficient de mare pentru a trata nici măcar o mica parte din cazurile neurologice din județ. Iar spitalul de specialitate este practic distrus pe această direcție, a pacienților neurologic ( rămân 25 de paturi, din 82 câte erau). Și asta în condițiile în care în România, bolile neurologice ( și cele asociate) sunt principala cauză de deces !
-bolnavii care trebuie să se recupereze după accidente vasculare cerebrale, pareze sau alte boli neurologice nu mai au nici cea mai mica șansă la această recuperare. Din 35 de paturi (pentru care durata de așteptare la programări era în jur de o lună) secția a rămas cu 10 paturi. Grijă față de pacient, la cel mai înalt nivel! Recuperare? Peste 3-4 luni, dacă pacientul are noroc !
O persoană nemulțumită de această schimbare a lansat vineri o petiție on-line pentru a opri dezastrul pentru pacienții brașoveni. Surse ne-au declarant că, după ce s-au strâns zeci de semnături pe acea petiție în doar cîteva ore, persoana respectivă a primit un telefon ”de sus”, ca să își retragă demersul. De frică, inițiativa a fost ștearsă de pe Facebook, dar este încă activă pe portalul ”petitieonline.com” și se numește ” Nu Spital de psihiatrie in centrul istoric al Brașovului!”.
De 9 ani se ”caută” o soluție pentru rezolvarea problemei de pe Eminescu. Timp în care se puteau găsi variante mult mai potrivite, inclusiv construirea unui spațiu conform în exteriorul municipiului, așa cum este în alte orașe din România și din lumea civilizată. Dar ”grija pentru pacienți” a fost cea mai ”importantă” în acești ani și a culminat cu această mutare care, în opinia multor specialiști, este cea mai neadecvată soluție pentru bolnavul brașovean. Dar ce este nou aici ? Nimic, absolut nimic !
Fii primul care comentează