Ziua Naţională a Lecturii, sărbătorită azi în toate şcolile, la cererea Ministerului Educaţiei

Şcolile îşi vor modifica programul marţi, cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, învăţătorii şi profesorii având obligaţia să organizeze la orele 11,00 şi 14,00 activităţi la care să participe toţi preşcolarii şi elevii, scrie Agerpres.

„Am decis, în calitate de ministru al Educaţiei, ca în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât la ora 11,00 şi la ora 14,00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a anunţat zilele trecute ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Motto-ul acestui an este „Citim împreună!”

Seria manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a Lecturii se va deschide oficial în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, marţi, la ora 10,00. Obiectivul urmărit este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text.

Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19. 

În întreaga ţară se vor organiza manifestări nu doar în şcoli, ci şi la bibliotecile locale, a informat Ministerul Educaţiei. Bibliotecile locale, judeţene şi/ sau metropolitane sunt invitate să deruleze activităţi de prezentare a propriilor servicii, de obţinere a unui permis, de colectare şi donaţie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri în incinta unităţilor de învăţământ.

Se recomandă asociaţiilor, fundaţiilor nonprofit, societăţilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, să susţină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă şi/sau ilustrare de carte, discuţii şi dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.

Şcolile sunt încurajate să ofere editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, spaţii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative şi/sau recreative, adecvate vârstei elevilor.
 

În judeţul Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” a anunţat evenimente

Elevii clasei a V-a de la Școala gimnazială din Racoș vor avea azi o oră deschisă, alături de reprezentanții Muzeului „Casa Mureşenilor” din Braşov. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Naţionale a Lecturii, iar invitaţi de onoare vor fi poeta Livia Bora, care va citi din creaţia proprie şi muzeograful Ovidiu Savu, care va citi din cartea profesorului Adrian Lăcătuș, „Povestea lui Grunz”. Din partea școlii, s-au îngrijit de organizarea evenimentului, doamna director Daniela Szabo și doamna profesor Maria Popescu.

Celebrând cititul și Ziua Națională a Lecturii, şi Casa Memorială „Ștefan Baciu” – parte a aceluiaşi Muzeu „Casa Mureşenilor” organizează în azi de la ora 12:00 un workshop de scriere creativă, denumit „O poezie, o biografie”. Participanții sunt invitați să creeze un autoportret din cuvinte pornind de la viața, preocupările și hobby-urile lor.

„În acest demers artistic vom avea ca model poeziile lui Ștefan Baciu din volumul Poemele poetului pribeag, Mexic, 1963”, a anunţat muzeograful Ovidiu Savu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.