Începând din prima zi a lunii iulie, cele trei automate PETrică de colectare a recipientelor pentru băuturi, din plastic, metal și sticlă, amplasate în Brașov, vor funcționa după noul regulament aprobat de municipalitate. Acesta prevede majorarea la 50 de unități a numărului de ambalaje necesar obținerii a două călătorii gratuite cu mijloacele de transport în comun din oraș.
„După 10 luni de când a fost amplasat în Brașov primul automat de colectare care a recompensat fiecare 10 ambalaje depozitate prin intermediul său, cu două călătorii cu mijloacele de transport în comun, municipalitatea a luat decizia creșterii numărului de ambalaje depozitate, recompensa rămânând aceeași. Motivul a fost să îi descurajeze pe cei care au transformat această facilitate, menită să stimuleze spiritul civic în privința reciclării, într-o afacere. Este vorba despre cei care au venit cu portbagajele pline de ambalaje sau cu foarte mulți saci cu sute de deșeuri, blocând practic accesul utilizatorilor de bună credință, la automatele de colectare. Mai mult decât atât, din cauza speculanților s-a ajuns ca plafonul alocat de municipalitate pentru eliberarea titlurilor de călătorie să fie atins în primele zile ale lunii, iar utilizatorii să nu își mai poată primi călătoriile gratuite decât în luna următoare”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care se ocupă de colectarea, transportul și predarea recipientelor, către stația de sortare.
Astfel, începând cu data de la 1 iulie, pentru fiecare set de bilete care dovedește depozitarea a 50 de ambalaje reciclabile de tip PET-uri, sticle și doze din aluminiu, prin intermediul celor trei sisteme automate de tip Reverse Vending Machine, brașovenii vor primi un titlu electronic de călătorie, cu două călătorii cu mijloacele de transport ale RAT Bv. Până în prezent, aceste titluri de călătorie se eliberau pentru 10 ambalaje colectate.
În ultimele zile, pentru ca modificarea să fie cunoscută de cât mai mulți utilizatori, cele trei aparate PETrică au fost recolantate cu noile reguli de schimb.
Potrivit oficialilor Primăriei Municipiului Brașov, în ultimele luni, din cauza acestor practici titlurile de călătorie, în valoare totală de 150.000 de lei/lună, s-au terminat în doar câteva zile ajungându-se ca o singură persoană să revendice 500, 600 sau chiar 800 de titluri de călătorie.
„Deja au început să apară «colectori» în localitățile din jur, care vin cu ambalajele la PETrică. Iar cei care dețin recordurile și alții asemenea lor comercializează aceste titluri de călătorie. Sperăm ca prin această decizie cei care vedeau în reciclare doar un mod de a face bani să renunțe, iar brașovenii să poată colecta deșeurile reciclabile în condiții optime, mai ales că din cele 6.560 de persoane care au beneficiat de bilete de transport gratuite, marea majoritate, 6.253, sunt persoane care au reciclat ambalajele pe care o familie le produce într-o lună”, a declarat, recent, Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
În perioada care a trecut de la montarea aparatelor de colectare a mai fost operată o modificare în privința modului de recompensare a populației cu titluri de călătorie gratuite, tot ca urmare a celor care au speculat această facilitate, biletele nemaifiind eliberate în format tipărit, ci sub formă de titluri de călătorie încărcate pe cardurile electronice de transport eliberate de operatorul de transport.
Primul aparat PETrică a fost amplasat în Livada Poștei cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, în cadrul parteneriatului dintre municipalitate și companiile Envipco și Brai-Cata, iar în luna martie a fost mutat în cartierul Valea Cetății, pentru a fi la îndemâna mai multor utilizatori.
În cele 10 luni de funcționare:
– PETrică I a reușit să colecteze peste un milon de PET-uri, doze de aluminiu și sticle, ajungând la o medie zilnică de 3.704 de ambalaje;
– PETrică II (montat în luna ianuarie, în cartierul Astra) a ajuns deja la aproape un milion de ambalaje și o medie zilnică de 5.734 ambalaje;
– PETrică III (montat în februarie, în zona pietonală din fața complexului comercial Rapid) a colectat circa 750.000 de recipiente, cu o medie zilnică de 5.803 ambalaje.
Cele trei aparate vor funcționa în continuare, conform noilor reguli, de luni până duminică, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie, dată la care ar urma să fie introdus pe scară largă sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.
(P)
Fii primul care comentează