FOTO Creşa nr. 9 de pe str. Apollo s-a deschis oficial azi. Primul care a vizitat-o a fost primarul Coliban, deşi în perioadele de blocaj al proiectului nu şi-a asumat nicio explicaţie concretă

De astăzi, 25 iulie, Creșa nr. 9 de pe str. Apollo și-a deschis porțile pentru cei 80 de copii care o vor frecventa în anul școlar 2022 -2023. Primii curajoși, 14 prichindei, au venit la creșă de la prima oră. Pentru astăzi, părinții au ales să își ia copiii înainte de orele de somn, ca să facă ,,trecerea mai ușoară de la stat cu mami și cu tati, la creșă”. De mâine se așteaptă ca numărul copiiilor din creșa de pe Apollo să crească, anunţă Primăria Braşov, într-un comunicat de presă. 

Primarul Braşovului, Allen Coliban, care în ultimul an şi jumătate, cât clădirea gata finalizată a stat închisă, fără avize şi racorduri, nu a prea ieşit la rampă cu declaraţii pe acest subiect (lasând-o în atribuţiile viceprimarului Boghiu), a fost azi primul care a vizitat creşa. El a strâns călduros mâna noilor angajate şi şi-a arătat bucuria că acest proiect a ajuns la capăt. 

,,Astăzi este prima zi de activitate la creșa de pe Apollo, prima creșă în ultimii 12 ani construită de de la 0 de administrația brașoveană. Este o creșă nouă, în care își desfășoară activitatea până la 80 de copii. Este o creșă modernă, o creșă conform standardelor actuale, un proiect care din păcate a trenat pe zona de branșamente la utilități nepermis de mult. Este o lecție pe care o învățăm pentru dezvoltarea următoarelor proiecte, pentru că avem încă patru creșe în Brașov în diverse faze de pregătire, fiind o prioritate oferirea de locuri în creșă brașovenilor pentru anii aceștia”, a declarat primarul Allen Coliban, în comunicatul de presă.

Deoarece deschiderea creșei a întârziat foarte mult din cauza lucrărilor la branșamentele de energie electrică și gaz, Municipalitatea a luat decizia ca în luna august, când toate creșele sunt în vacanță, Creșa nr. 9 să funcționeze, astfel încât părinții cu copiii înscriți aici să poată beneficia de servicii și în această lună.    

,,A fost un început bun. Copilașii au venit în număr mai mic, dar ne-am bucurat că totuși 14 copilași au fost prezenți astăzi. Ziua a început ca de obicei cu triajul de dimineață, cu părinții cu emoții. Copilașii au fost foarte liniștiți: s-au jucat, s-au bucurat de jucăriile pe care le-au găsit aici, au mâncat și în general a fost o zi bună! Dotările sunt bune, spațiile sunt mult mai generoase și în grupe, și în dormitoare, și în grupurile sanitare, comparativ cuj alte creșe din Brașov. Ca și noutate care ușurează munca doamnelor îngrijitoare este faptul că la grupurile sanitare avem o cameră specială pentru dezinfecție pentru olițe, pentru jucării și alte lucruri care sunt necesare și sunt foarte importante. Se face și în celelalte creșe, dar nu există un spațiu special pentru așa ceva. Așteptăm să vină din ce în ce mai mulți copii și probabil că vor veni, chiar dacă va fi luna august, o lună de concedii, pentu că părinții au așteptat foarte mult să se deschidă această creșă”, a precizat Veronica Oprea, coordonator Creșa nr 9.

Construcția la această creșă a început în luna mai 2019 și s-a finalizat după doi ani, în mai 2021, dată la care au început demersurile pentru branșarea clădirii la rețelele de utilități. Demararea procedurilor de branșarea aproape de finalul lucrărilor de construire, dar și întârzierea cu care furnizorii de gaz și energie electrică au organizat procedurile de licitație și întârzierile cu care firmele desemnate de furnizori au realizat lucrările (în cazul distribuitorului de gaz a fost necesară reluarea procedurii deoarece firma pe care o declaraseră câștigătoare nu a realizat lucrarea) au dus la prelungirea termenului de dare în folosință a creșei. 

Creșa are are un regim de înălțime S+P+E, cu o suprafață construită de 1090,53 mp și o suprafață utilă de 2413,38 mp. Ea conține 6 săli de grupă, 6 dormitoare, bucătărie, spălătorie, călcătorie, săli de primire, cabinet medical, izolator. La etajul 1 va funcționa Serviciul Public Administrare Creșe, care în prezent se află în clădirea creșei de pe str. Mecanicilor.

Valoarea lucrărilor de construire se ridică la 9 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Uniunea Europeană reprezintă 98% din cheltuielile eligibile ale proiectului, respectiv 2,8 milioane de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.