Specialișiti în securitatea cibernetică au descoperit peste 30 de aplicații periculoase în Google Play Store

Bitdefender, compania română de securitate cibernetică și totodată una din cele mai importante din acest domeniu, cu ajutorul specialiștilor săi au descoperit în magazinul online Google Play Store peste 30 de aplicații periculoase cu un comportament bizar, acestea fiind descărcate de peste două milioane de ori.

Compania română, a transmis un comunicat de presă, astăzi, prin care utilizatorii  de Google Play Store, conform AGERPRES, sunt anunțați că după descărcare,aplicațiile îşi schimba numele şi iconiţa pentru a nu putea fi identificate uşor. De asemenea, la instalare, cer drepturi speciale care le permit să afişeze reclame peste alte aplicaţii deschise.

„Descoperirea a fost posibilă datorită unei noi tehnologii Bitdefender care analizează comportamentul aplicaţiilor după ce au fost instalate. Aplicaţiile descoperite în această campanie au înregistrat cumulat milioane de descărcări, iar atacatorii chiar au dezvoltat şi versiuni noi care permit ascunderea mai eficientă a acestora pe dispozitive.

Aplicaţiile sunt greu de identificat după instalare, dar pot fi şterse ca orice altă aplicaţie dacă sunt găsite. Deşi principalul lor obiectiv este să arate reclame, este foarte probabil să încerce să imite interacţiunea cu utilizatorul şi să apese singure pe reclame. Acelaşi sistem de reclame, care este controlat de atacatori, poate fi folosit pentru promovarea unor campanii cu ameninţări informatice mult mai periculoase”, se arată în comunicat.

Experţii Bitdefender au şi o serie de recomandări pentru utilizatori: grijă la ce permisiuni se oferă aplicaţiilor ce urmează să fie instalate, mai ales atunci când se cer drepturi care nu au nimic de-a face cu funcţionalitatea aplicaţiei (de exemplu, acces la lista de contacte), atenţie mai ales la aplicaţiile care solicită permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate, dacă se instalează o aplicaţie din magazinele oficiale de aplicaţii, nu înseamnă că totul e sigur, iar în acest context trebuie folosită o soluţie de securitate care poate detecta comportamentele anormale şi care scanează fiecare aplicaţie la instalare sau în timpul procesului de update, atenţie la aplicaţiile cu număr foarte mic de evaluări de la alţi utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.