Vorbă multă, dar inutilă. Primarul Brașovului a avut „discuții ample” cu ministrul Mediului, pe tema Brassovia, dar nu a răspuns la o întrebare simplă

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a vorbit mult, dar a avut un discurs steril când a încercat să îl convingă pe ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, că orașul Brașovul are nevoie de Aria Naturală Protejată de Interes Local (ANIPL) Brassovia.

Ministrul nu știe ce este cu acest parc, ce se dorește prin înființarea lui, iar asta chiar dacă el spune că a avut „discuții ample” cu primarul Brașovului pe această temă. Nici rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Abrudan, nu este lămurit în ceea ce privește acest concept. 

Ministrul Mediului a vorbit de „Brassovia” luni, într-o conferință de presă, la Brașov, unde a venit pentru a prezenta Strategia Națională pentru Păduri a României. 

„Sunt susținătorul tuturor parcurilor din România, dacă sunt respectate prevederile legale și procedurile. Nu am înțeles exact cum va arăta acest parc. Un parc natural, așa cum este definit de lege, se înființează prin lege. Noi nu am primit nicio propunere în acest sens. Am vorbit cu domnul Coliban destul de mult pe această temă. Aștept inițiativa concretă de la nivelul unității administrativ teritoriale Municipiul Brașov sau de la o asociere de unități administrativ – teritoriale. Înțeleg să se dorește un parc care depășește teritoriul administrativ al municipiului Brșaov”, a declarat Barna. 

Când primarul i-a spus de „Brassovia”, ministrul spune că l-a întrebat: „ce nivel de protecție al pădurilor este luat în calcul?”.

”Dacă doriți un nivel de protecție strictă, înseamnă că nu se mai plimbă nimeni nestingherit pe acolo”, a avertizat ministrul. 

Recomandarea lui este ca la nivelul municipiului Brașov să se identifice exact scopul acestui demers și să se găsească un punct de echilibru:

„Când știm unde vrea să ajungă exact comunitatea putem să încadrăm parcul din zona Brașovului pe această plajă de restricții stricte sau mai puțin stricte ”. 

Barna Tanczos:  „90%, investitorii renunță la procedura de scoatere din fond forestier” 

Cât despre scoaterea din fondul forestier a unor terenuri pentru a se dezvolta proiecte imobiliare – scenariu promovat de inițiatorii proiectului Brassovia pentru a susține înființarea ariei protejate – Barna consideră că investitorii nu se „leagă la cap” cu astfel de proiecte. 

„Nu spun că este imposibilă o dezvoltare imobiliară în fondul forestier, dar e atât de scumpă, încât, în proporție de peste 90%, investitorii renunță la procedura de scoatere din fond forestier. Nu văd ca dezvoltarea imobiliară să pună o presiune atât de mare pe fondul forestier. Foarte puține terenuri sunt scoase din fondul forestier strict pentru o dezvoltare imobiliară, pentru că investitorii trebuie să asigure, în compensație, un teren de cinci ori ori  mai mare, pentru a fi introdus în fondul forestier”, a declarat ministrul. 

Pe de altă parte, rectorul Universității Transilvania din Brașov, Ioan Abrudan, susține că „nu există nici o pierdere în ceea ce privește fondul forestier. Cred că ar trebui să discutăm acest subiect la modul profesionist”. 

Întâi protejăm, apoi vedem ce? 

Deocamdată, susține rectorul Universității Transilvania din Brașov, nici măcar nu știm ce avem de conservat sau dacă este nevoie de măsuri suplimentare de protecție.

„Când vorbim de conservare trebuie să avem un motiv pentru conservare. Conservarea de dragul stabilirii unui procent sau de a acoperi o anumită suprafață nu-și are rostul, dacă nu am ce conserva acolo. Prima dată trebuie făcută o radiografie speciilor și habitatelor din această zonă, apoi trebuie stabilit ce nivel de protecție necesită acestea. Să nu uităm că Brașovul are arii protejate, inclusiv Tâmpa”, a declarat Abrudan. 

De altfel, el a menționat că în această perioadă, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Marin Drăcea are în derulare o analiză a valorii de protecție și a situației tuturor pădurilor Brașovului, iar acest studiu se va încheia anul viitor. 

Pe de altă parte, reamintim că, potrivit amenajamentelor silvice (documente în care sunt stabilite toate intervențiile dintr-o pădure), pădurile din jurul Brașovului sunt unele de protecție și nu se pot face tăieri pentru exploatarea masei lemnoase, așa cum a sugerat primaru Brașovului, Allen Coliban, în mai multe intervenții publice prin care a susținut necesitatea înființării Ariei Naturale de Interes Local Brassovia. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.