Consiliul Județean Brașov și Agenția pentru Protecția Mediului au câștigat procesul cu prejmerenii care au contestat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor. Pe rol mai este un proces

Curtea de Apel Brașov a emis o decizie favorabilă Consiliului Județean Brașov și Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, în procesul în care 12 locuitori din Prejmer au contestat Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD). Procesul a fost deschis de cetățeni după ce în PJGD a fost inclus, ca posibil amplasament pentru construirea unui centru de management integrat al deșeurilor, un teren de pe raza comunei Prejmer. La această variantă administrația județeană brașoveană a renunțat încă de anul trecut, după ce Consiliul Local Prejmer nu a fost de acord cu investiția. Cu toate acestea, locuitorii din Prejmer au continuat procesul. 

În primă fază, cei 12 reclamanți au obținut, în 19 mai 2022, o decizie favorabilă în prima instanță, respectiv Tribunalul Brașov, care a dispus anularea din PJGD a prevederilor referitoare la centrul din  Prejmer. Consiliul Județean Brașov și Agenția pentru Protecția Mediului Brașov au făcut recurs la Curtea de Apel Brașov, care a fost admis , printr-o sentință emisă în 12 octombrie 2022, decizia acestei instanțe fiind definitivă.  

Pe de altă parte, tot în această speță mai este un proces, deschis de data aceasta de un avocat.

„Sperăm ca și în acest dosar să obținem o decizie favorabilă”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan. 

Brașovul nu va scăpa de obligațiile privind colectarea selectivă 

Cele două procese au afectat demersurile Consiliului Județean Brașov, care pregătește Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), pentru care are în plan să obțină finanțări europene. Conform reglementărilor în vigoare, SMID este elaborat în baza Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor. 

De altfel, la finalul lunii august, Szenner Zoltan a precizat că din cauza proceselor, administrația județeană nu poate avansa cu documentația pentru SMID, iar în aceste condiții trebuie să regândească strategia de obținere a banilor europeni necesari implementării proiectelor, adică în jur de 100 de milioane de euro. Pentru finanțarea SMID, în primă fază, Consiliul Județean Brașov avea în plan să obțină bani prin POIM 2014 – 2020. Cum nu mai poate respecta termenul de implementare a proiectelor (decembrie 2023), Consiliul Județean Brașov ia acum în calcul să solicite finanțare și prin Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă 2021 – 2027, consecința fiind o amânare a realizării investițiilor. Pe de altă parte, chiar și fără un sistem integrat de management al deșeurilor, Brașovul va trebui să atingă țintele privind managementul deșeurilor (colectare selectivă, deviere de la depozit etc), stabilite de Uniunea Europeană. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.