Un Brad de Crăciun…cu poveste, la Brașov!

Bradul din 2022

Se apropie sărbătorile de iarnă și oricât de grele ar fi vremurile pe care le traversăm, cu toții ne gândim la perioada frumoasă care urmează, care ne apropie parcă mai tare unii de alții, lângă un brad de Crăciun. Știm cu toții, că responsabilitatea alegerii bradului de Crăciun este mare și pentru noi, acasă, dacă optăm pentru un brad natural, fie el în ghiveci sau crescut în pepinieră, special pentru a ne împodobi casele de sărbători. Mereu ni se pare cel alăturat mai altfel…și, evident, mereu suntem pe punctul de a ne răzgândi. Ei bine, vă puteți imagina cam cât de grea e alegerea, atunci când vine vorba să fie ales cel mai frumos și potivit brad pentru un oraș ca Brașovul, recunoscut și chiar premiat, în trecut, pentru “Bradul de Crăciun”.

Misiunea aceasta, stă ca în fiecare an, pe umerii Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, și tocmai din acest motiv, am vrut să aflăm și care este povestea din spatele a ceea ce admirăm cu toții, iarna, în Piața Sfatului. Am aflat, astfel, că principalul brad de Crăciun al Brașovului, din acest an, a crescut în Poiana Mică, pe terenul Municipalității, alături chiar de cel împodobit anul trecut, în Piața Sfatului.

„Acesta este bradul care a fost ani la rând, vecin cu cel care a împodobit Brașovul anul trecut. Are o înălțime totală de 21 de metri, plus încă 3 metri în pământ și o greutate de 6,5 tone”, a spus directorul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Dan Olteanu, în timp ce urmărea în Piața Sfatului lucrările de montare.

Criteriile principale: frumusețea și…bătrânețea

Reprezentantul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt ne-a spus că bradul care va fi împodobit anul acesta a fost ales, în principal, „după frumusețe”, iar înainte de a fi tăiat a fost văzut și de reprezentanții Primăriei Brașov. Și totuși, frumusețea nu este singurul criteriu atunci când vine vorba de alegerea unui brad, pentru că, pentru a putea fi tăiat, acesta trebuie să se afle la limita longevității.

„Am urmărit și am văzut că foarte multa cetina cădea, astfel că am apelat la profesorii Facultății de Silvicultură (din cadrul Universității Transilvania Brașov – n.red.), am tăiat o rondea, pe care am dus-o la analiză. Așa am aflat că bradul are vârsta de 57 de ani, deci putea fi tăiat”, a mai afirmat Dan Olteanu.

Montarea bradului din Piața Sfatului, o misiune deloc ușoară

Odată îndeplinite toate aceste cerințe, și având toate aprobările în ordine, tăierea bradului a început la ora 8 dimineața, iar până ca arborele să fie pregătit de transport a fost nevoie de câteva ore. Numai „împachetarea” lui pe platformă durează câteva ore, pentru că este nevoie de multă răbdare pentru a lega crengile și crenguțele cu bucăți de sfoară de unu sau doi metri.

Odată fixat pe platformă, a început transportul, în primă fază pe un drum forestier, apoi pe asfalt, pe serpentinele de pe Drumul Poienii. Convoiul a ajuns în Piața Sfatului seara, în jurul orei 20.15, iar montarea lui a mai durat mai bine de două ore.

În Piața Sfatului, în primă fază, au fost desfăcute cu atenție toate sforile folosite pentru legarea crengilor, apoi au fost tăiate crengile de la bază, care nu mai aveau multă cetină, erau rare, dar care au fost utile în etapa de transport, pentru că arborele se sprijinea și erau protejate celelalte crengi.

Cea mai spectaculoasă etapă a fost ridicarea bradului și amplasarea lui în canalul special, cu o adâncime de aproape 3 metri, de lângă Casa Sfatului.

“Cei șapte oameni implicați în această acțiune au avut mult de muncă, dar treaba a mers repede, pentru că au experiență și fiecare dintre ei știe ce are de făcut”, a mai spus Dan Olteanu.

Muncitorii de la Regia Publică Locală a Pădurilor se vor întoarce în Piața Sfatului în luna ianuarie a anului viitor, când vor demonta bradul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.