Primăria Brașov speră să închidă depozitul de deșeuri industriale de la Timiș Triaj în 12 luni. Dar, deocamdată, nu este lansată nici măcar licitația

 Primăria Brașov a anunțat că a transmis spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (etapă premergătoare publicării în Sistemul electronic pentru licitațiile cu valoare mare) procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor de închidere definitivă a Depozitului de deșeuri nepericuloase Timiș –Triaj și transformarea acestuia în zonă de agrement. Valoarea estimată a lucrărilor de proiectare și execuție este de aproape 27 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată de la bugetul local.

„Sper să reușim să finalizăm cât mai repede procedurile de licitație și să semnăm contractul, astfel încât partea de lucrări pentru închiderea definitivă a rampei să fie gata până în 31 decembrie 2023, iar în 2024 să vorbim despre o nouă zonă de agrement a orașului”, a declarat Allen Coliban.

Misiune grea pentru Primăria Brașov

Închiderea acestui depozit până la finalul anului 2023 este absolut obligatorie, pentru în caz contrar, Primăria Brașov riscă amenzi consistente din partea Ministerului Mediului, având în vedere că această rampă de deșeuri este pe lista pentru care a fost deschisă procedura de infrigement împotriva României. 

Acum rămâne de văzut dacă va reuși Primăria Brașov să respecte termenul asumat pentru închiderea depozitului, având în vedere că demersurile sunt abia în stadiul transmiterii documentației în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Până să înceapă proiectarea și execuția lucrărilor va mai fi nevoie de o licitație pe platforma electronică de achiziții publice termenul de depunere a ofertelor anunțat de Primăria Brașov fiind  10 ianuarie 2023. Va urma evaluarea ofertelor, stabilirea câștigătorului licitației și, dacă va fi cazul, soluționarea contestațiilor. Altfel spus, contractul ar putea fi semnat spre finalul lunii februarie a anului viitor. Apoi va trebui realizat proiectul tehnic, care va dura o vreme, după care vor începe și lucrările. Practic, pentru închiderea depozitului, constructorul va avea la dispoziție câteva luni.

Închidere prin procedura simplificată 

Conform explicațiilor Primăriei Brașov, depozitul va fi închis printr-o procedură simplificată, permisă de legislație în cazul depozitelor inerte (cum este și cazul rampei de la Timiș-Triaj). La baza închiderii simplificate stă un bilanț de mediu conform căruia, în prezent, depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj nu afectează calitatea factorilor de mediu, deșeurile depozitate având caracteristici similare similară deșeurilor inerte. 

Pentru închiderea depozitului, în proiect este prevăzută relocarea unei cantități de aproximativ 700.000 de metri cubi de deșeuri, tot pe amplasamentul depozitului. De asemenea, vor fi amenajate sisteme de captare a apelor pluviale, structuri de sprijin, foraje pentru monitorizarea apelor freatice, drumuri, un bazin pentru retenția apelor pluviale, dar un gard. 

În cazul amenajării spațiului verde se vor folosi ierburi perene, se vor însămânța taluzurile și calota. Se asemenea, vor fi plantați arbuști verzi tot timpul anului și   rezistenți la secetă. Densitatea arbuștilor va fi de o bucată la 5 metri pătrați.   

Pe depozit a început să se formeze o mică pădure 

Depozitul de deșeuri industriale nepericuloase Timiș-Triaj a început să funcționeze la sfârșitul anilor 1940. De-a lungul timpului s-au depozitat aici deșeuri industriale nepericuloase (nisip de turnătorie, zgură de oțelărie etc.), precum și deșeuri metalice și nemetalice (care în mare parte au fost recuperate de Energo Tech, în perioada 2002-2012). În partea de sud a amplasamentului, pe o suprafață de cca. 25.500 mp, este depozitat pământ, adus cel mai probabil de operator după sistarea definitivă a depozitării în scopul utilizării lui ca strat de acoperire. Activitatea de depozitare a încetat în anul 1992.

Suprafața ocupată efectiv cu deșeuri industriale nepericuloase măsoară cca. 148.000 mp. Volumul de deșeuri depozitate este de cca. 2.219.000 mc, înălțimea actuală a coloanei de deșeuri fiind de maximum 40 m.

În prezent, pe depozitul care a fost acoperit cu un strat de pământ cu grosimea de aproximativ 15 cm, s-a instalat vegetație spontană inclusiv arbori de talie mică. Taluzurile sunt stabile ca efect al instalării vegetației, ar și datorită caracteristicilor geotehnice ale materialului depozitat. Nu s-au înregistrat tasări diferențiate pe suprafața depozitului, ceea ce indică stabilizarea corpului depozitului.

 

   

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.